Politikere støtter tillidsvalgtes EU-krav
Danske politikere lover at styrke tillidsfolks muligheder for at arbejde sammen på tværs af grænser. Blandt andet om uddannelse, beskæftigelse og respekt for den danske arbejdsmarkedsmodel.
- Stress og nedslidning er et af vores store problemer. Vi bliver udliciteret hele tiden med baggrund i EU's regler for udbud. Men er prisen for nedslidning ikke højere end de besparelser, samfundet får ved at udlicitere til en lavere pris?, spurgte tillidsrepræsentant hos ISS Anita Green Olander. (Foto: Harry Nielsen.) Der var politisk vilje til at arbejde for de krav, som europæiske og danske tillidsfolk stiller til fremtidens Europa.
I hvert fald hvis man skal tro debatten mellem flere end 100 fagligt aktive fra en række virksomheder og 3F-afdelinger og Elisabeth Arnold (R), Anne Grethe Holmsgaard (SF) og Ole Christensen (S) onsdag eftermiddag på 3F's EU-konference i forbundshuset.
Kravene lyder blandt andet på mere fokus på uddannelse, beskæftigelse og arbejdsmiljø og respekt for den danske arbejdsmarkedsmodel.
Udbudsdirektiv er en pestilens
Tillidsfolk fra ISS pegede på konsekvenserne af den konstante udlicitering:
- Stress og nedslidning er et af vores store problemer. Vi bliver udliciteret hele tiden med baggrund i EU's regler for udbud. Men er prisen for nedslidning ikke højere end de besparelser, samfundet får ved at udlicitere til en lavere pris?, spurgte tillidsrepræsentant Anita Green Olander de tre politikere.
- Udbudsdirektivet er en pestilens på mange måder. Alt for meget kommer i udbud, og fristerne er for korte. Det indre marked er godt, men det skal også handle om mennesker, lød svaret fra SF's Anne Grethe Holmsgaard.
Bedre muligheder for samarbejde mellem tillidsfolk
Ole Christensen (S) lovede at arbejde for, at tillidsfolk får bedre muligheder for at arbejde sammen over grænser i de europæiske samarbejdsudvalg, de såkaldte ESU, i multinationale koncerner.
Der var bred enighed om, at det skal være lettere for tillidsfolk at komme i dialog med hinanden.
- Tillidsfolk lærer hinanden at kende gennem ESU. Men det er den fælles faglige kamp, der ændrer noget. I samarbejdsudvalget er der ingen magtmidler, kun ret til dialog, og fagforeningen har ikke nogen initiativret, påpegede Ole Donbæk, faglig sekretær i 3F Kastrup.
Steen Andersen, næstformand i 3F, sluttede af med en opfordring om at fortsætte debatten:
- Diskussionen viser, at man tager fejl, hvis man tror, man kan løse Europas problemer ved at slippe de rå markedskræfter løs. Vi vil i 3F fortsætte debatten med tillidsfolk i de multinationale selskaber for at komme med nye offensive krav til Europas udvikling, sagde Steen Andersen.
Download pjecen "Europas fremtid - Set med arbejdspladsens øjne"
Download pjecen "Europas fremtid - Set med arbejdspladsens øjne"