Byggeriet støvsuget for praktikpladser
Kun halvt så mange murerlærlinge har fået en uddannelsesaftale i år i forhold til sidste år.
Murerlærlinge er blandt de hårdest ramte blandt unge, der ikke kan få en praktikplads. (Arkivfoto) Der er voldsom mangel på praktikpladser til eleverne på landets erhvervsskoler. Problemet er særlig stort inden for bygge- og anlægsområdet. Her mangler 669 elever en praktikplads for at komme videre med deres uddannelse efter at have afsluttet grundforløbet på skolen.
Det viser de nyeste tal fra Undervisningsministeriet.
Antallet af indgåede uddannelsesaftaler inden for byggeriet er dykket fra 2400 i de første fire måneder sidste år til godt 1300 i samme periode i år.
De unge murere er meget hårdt ramt. I årets første fire måneder er der indgået 146 uddannelsesaftaler mellem murerelever og arbejdsgivere. Det tilsvarende tal i samme periode sidste år var 331. Det svarer til et fald på 56 procent.
De færre uddannelsesaftaler afspejles blandt andet i en fordobling af elever i skolepraktik.
- Situationen er stærkt bekymrende, siger uddannelseskonsulent Flemming Jensen fra Byggegruppen i 3F.
- Det er ikke interessen for murerfaget, der er styrtdykket. Det er arbejdsgivernes tilbageholdenhed, der er problemet.
Arbejdsgivere skal tænke langsigtet
- Der er ingen tvivl om, at det er krisen, som har ramt byggeriet ekstra hårdt, der får mestrene til at være tilbageholdende med at forpligte sig gennem en uddannelsesaftale. Men selv om krisen måske kradser lige i øjeblikket, er arbejdsgiverne nødt til at tænke langsigtet. Arbejdsgiverorganisationerne forudser mangel på kvalificeret arbejdskraft i byggeriet inden for blot seks-otte år, og hvis det ikke skal være en selvopfyldende profeti, skal de sikre et nogenlunde konstant antal lærepladser, siger Flemming Jensen.
Han gør opmærksom på, at der er skabt mulighed for korte uddannelsesaftaler som tilbud til arbejdsgivere, der ikke tør binde sig til et fuldt uddannelsesforløb.
Det offentlige bør gå foran
Der er også vedtaget nye regler for tilskud til arbejdsgivere, som har mulighed for at få op til 16.000 kroner pr. indgået aftale.
- Så jeg synes ærlig talt ikke, der er undskyldninger for at lade være, siger Flemming Jensen.
I Byggegruppen opfordrer man i øvrigt det offentlige til at gå foran og være med til at sikre flere praktikpladser inden for bygge-uddannelserne. Det kan ske ved, at det offentlige i forbindelse med udbud af bygge- og anlægsopgaver stiller krav om, at de bydende virksomheder har et vist antal lærlinge.