Kokke og tjenere syge af arbejdet som 30-årige
Når ansatte på hoteller eller i restauranter bliver syge af arbejdet, sker det langt tidligere end for andre 3F'ere. Det skyldes blandt andet et benhårdt arbejdsmiljø.
Ansatte på hoteller og i restauranter bliver i gennemsnit syge af arbejdet allerede som 30-årige. (Arkivfoto: Christoffer Regild.) Når gryderne damper, tallerkenerne balanceres og grøntsagerne snittes er det ikke uden konsekvenser for de ansatte.
Hotel og Restauration er nemlig den branchegruppe, som har rekorden blandt 3F-brancher, når det kommer til at blive tidligt syg af sit arbejde.
Den gennemsnitlige alder ved erstatning for en erhvervssygdom er 31,7 år for de ansatte på hoteller og i restauranter. For postarbejdere er den gennemsnitlige alder 47,7 år, og for tømrere er den helt oppe på 58,2 år.
Det viser en opgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES), der udbetaler erstatning til personer, som har fået anerkendt, at de er blevet syge af deres arbejde.
Eksem viser sig hurtigt
Ifølge Palle Ørbæk, direktør for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, er den primære årsag, at ansatte på hoteller og i restauranter, som oftest jo er kokke og tjenere, arbejder med væsker:
- Vådarbejde, som arbejde i et køkken jo er, kan nemt give hudproblemer, som allergi eller eksem. Og de lidelser viser sig netop hurtigt sammenlignet med andre erhvervssygdomme. Hos murere og tømrere er problemet typisk skelet- og muskelbesvær, og det viser sig først, når man bliver ældre, forklarer han.
En benhård branche
Henrik Hansen er miljøkonsulent i Center for Arbejdsliv i 3F, og han er enig i, at eksem og allergi er store syndere. Men ifølge ham stikker problemet langt dybere.
- Det er et generelt problem i branchen, at folk forlader den hurtigt. Arbejdet som kok eller tjener er krævende – både fysisk og tidsmæssigt, og det gør, at man lettere bliver syg og ramt af stress eller skader, siger han og fortsætter:
- Det er hele arbejdsmiljøet i branchen, som er et problem, og for at ændre det, skal der en holdningsændring til. Der er ikke bare én konkret løsning.
Henrik Hansen peger på, at det er nødvendigt, at man ude på arbejdspladserne begynder at tage statistikkerne alvorligt.