Bolivias arbejdere tidligere på pension

Efter måneders debat nedsætter Bolivia nu pensionsalderen og nationaliserer landets pensionssystem.

Fabriksarbejdere i Bolivia har været dybt involveret i debatten om et nyt pensionssystem.Fabriksarbejdere i Bolivia har været dybt involveret i debatten om et nyt pensionssystem.

Arbejdere i det fattige latinamerikanske land, Bolivia, kan se frem til at trække sig tidligere tilbage og få en offentlig pension.

Efter flere måneders ophedet debat har landets kongres netop vedtaget en pensionsreform, der nedsætter pensionsalderen fra 65 til 58 år for mænd og 60 år for kvinder. Pensionen bliver samtidig et anliggende for staten, hvor den tidligere gik gennem to private selskaber: Det schweiziske Zürich Financial Services og det spanske BBVA.

Visse grupper – blandt andre minearbejdere – får mulighed for at stoppe som 56-årige, ligesom der åbnes for tidligere førtidspension.

Den gennemsnitlige levetid i landet er 65 for mænd og 69 for kvinder. Desuden opretter regeringen en social fond, der skal sikre en mindre pension til de to tredjedele af de erhvervsaktive, der står uden for det formelle arbejdsmarked.

Fagforeninger afviste forslag

Præsident Evo Morales' første udspil til reformen blev dog blankt afvist af flere toneangivende fagforbund og mødt med store protester den 1. maj i år sammen med krav om stigninger i mindstelønnen.

- Fagbevægelsen blev slet ikke taget med i processen i første omgang, og resultaterne var ikke gode, så det skabte en del protester, fortæller Mogens Vibe, der netop er vendt hjem fra Bolivia efter en periode som konsulent for 3F's projekt i landet.

Siden fulgte en debat mellem regeringen, fagbevægelsen og andre folkelige organisationer. Der blev nedsat en række kommissioner, der skal forny Bolivia gennem en tretrins-raket. Udover pensionsreformen arbejder de med ny arbejdsmarkedslov og en række nye love for det sociale område.

Pension betyder social udligning

I sidste ende tilsluttede 43 ud af de 47 forbund i Bolivias LO sig reformen. 3F's samarbejdspartner, industriarbejderforbundet, CGTFB, spillede en vigtig rolle i debatten som et af de største private fagforbund.

Det har dog ikke hindret intern kritik fra industriarbejdere.

- Den sociale udligning i pensionsreformen betyder, at nogle af de højst lønnede fabriksarbejdere får mindre ud af det, mens andre grupper får en højere pension, fortæller Mogens Vibe.

Der er dog massiv opbakning til reformen i Bolivia, der har en meget ung befolkning. Landets pensionssystem blev privatiseret i 1966. Den kommende nationalisering følger et lignende træk fra nabolandet Argentina.

Landets arbejdsgivere er mindre begejstrede. De har ikke været involveret i de formelle diskussioner, og arbejdsgiverforeningen advarer mod, at reformen kan koste arbejdspladser.