S vil stoppe krav om udlicitering

Socialdemokraterne vil stoppe regeringens udliciterings-cirkus. Konsekvenser for ansatte skal undersøges til bunds.

Halvdelen af rengøringsassistenterne på Jægersprisskolen har mistet jobbet, efter at ISS overtog rengøringen på skoler og institutioner i Frederikssund Kommune. Se temaet www.faglbladet.dk/udlicitering (Foto: DK Foto)Halvdelen af rengøringsassistenterne på Jægersprisskolen har mistet jobbet, efter at ISS overtog rengøringen på skoler og institutioner i Frederikssund Kommune. Se temaet www.faglbladet.dk/udlicitering (Foto: DK Foto)

Kommunerne har nået en smertetærskel, når det handler om at udlicitere offentlige opgaver. Derfor skal pligten til at sende en vis procent af de kommunale opgaver i udbud afskaffes. Det mener Socialdemokraterne.

S prøvede i 2009 med et forslag i Folketinget at få stoppet regeringens tvang over for kommunerne. Uden politisk held, da kun SF og Enhedslisten støttede. Men nu har S fundet det nødvendigt at fremsætte forslaget igen, oplyser kommunalordfører Rasmus Prehn.

- Vi er dybt nervøse. Regeringen startede med at kræve 25 procent udlicitering. Nu er det 26,5, og der er lagt op til 31,5 procent i 2012. Der sættes altså endnu mere fokus på udlicitering. Ikke fordi man kan se, at det er alletiders, og at det virker. Kommunerne skal bare tvinges.

- Desværre tror jeg ofte, det ender med, at kommunen kommer til at betale det samme eller mere. Bare for dårligere service, siger Rasmus Prehn.

Kommunerne bedst selv

- Kravet om udlicitering nærmer sig kernevelfærdsydelser som børnepasning og måske undervisningsområdet. Så vi er ude på et overdrev.

S vil derfor også have undersøgt konsekvenserne af udlicitering til bunds. Der skal nedsættes et udvalg. Her skal sidde eksperter i økonomi, organisation og offentlig forvaltning.

Rasmus Prehn efterlyser viden om, hvad udliciteringerne gør ved de ansatte. Han vil gerne have set på emner som medarbejdertilfredshed, sygefravær og alder for tilbagetrækning.

Rengøring i fare

- Kommunerne kommer til at afgive demokratisk kontrol, når man ikke længere selv kan beslutte, fordi det er op til et privat firma med alle mulige andre hensyn. Ikke mindst at tjene penge. Når man strammer for meget og kontraktliggør, er der for meget, der smutter.

Villum Christensen, kommunalordfører hos Liberal Alliance, siger, at udliciteringsprocenter ikke er groet i hans have. Per Ørum Jørgensen, Kristendemokraterne, synes også, at staten blander sig for meget. Han støtter S-forslaget. Liberal Alliance siger nej og kalder det et "drilleforslag".