Danske kvinder bagud
Ny bog peger på mange problemer med danske kvinders rettigheder, der i morgen skal til eksamen i FN.
Odile Poulsen, forfatter, ambassadør for Dannerhuset og overlever af incest og prostitution er en af bidragyderne til bogen "Rettigheder?". (Arkivfoto: Ulrik Jantzen) Eksamenstiden er forbi for de fleste. Men ikke for Danmark. CEDAW – FN's komite vedrørende afskaffelse af diskrimination mod kvinder – er netop trådt sammen, og i morgen, onsdag, er det Danmarks tur til at blive kigget i kortene.
Men den danske kvindeindsats har allerede fået sin evaluering – i en ny bog "Rettigheder?", der blev præsenteret i København i går. Der er tale om en antologi, hvor en række skribenter med forskellige tilgange til emnet kvinderettigheder har bidraget.
Bogen handler om æresdrab, prostitution, mangel på ligeløn, etniske kvinders vanskelige situation på det danske arbejdsmarked, vold, den store fattigdom blandt verdens kvinder og den katolske kirkes stærke indflydelse i EU, hvad eksempelvis fri abort angår.
Bag bogen står Kvinderådet, Dansk Kvindesamfund og Kvindernes U-landsudvalg. I manges øjne "det sædvanlige hylekor" mente Pernille Bischoff fra Kvindernes U-landsudvalg, men med bogen hyler organisationerne jo så i flok.
En skyggetilværelse
CEDAW-konventionen blev vedtaget i 1979, men lever stadig en skyggetilværelse, selv om den handler om halvdelen af verdens befolkning.
Danmark har ratificeret konventionen, der skal fjerne alle former for diskrimination over for kvinder. Men bestemmelserne er stadig ikke godt nok indarbejdede i dansk lovgivning, mener Elisabeth Møller Jensen, der er direktør i Kvinfo - det danske center for information om kvinde- og kønsforskning.
- Der er stadig rigtig mange emner i det hjemlige, der trænger til forandring, konstaterede Elisabeth Møller Jensen ved bogens lancering i går.
Baggrunden for FN's eksamen i morgen er den sjette rapport til CEDAW, som Udenrigsministeriet har indsendt på regeringens vegne. Undervejs har organisationerne bag antologien haft lejlighed til at kommentere rapporten. Men et er at kommentere en næsten anonym rapport beregnet til et internatio-nalt forum – og så den måde der snakkes køn og kvinderettigheder i Danmark
3F med til at finansiere
At bogen er blevet til har 3F en vigtig andel i. Forbundet troede på projektet i starten, og via senere bidrag fra fonde og andre fagforbund er det blevet muligt at gøre bogen gratis.
Men som én af bogens bidragydere, den tidligere prostituerede Odile Poulsen udtrykte det ved præsentationen i går, er der jo desværre heller ikke penge i kvinders rettigheder.
Konsulent Annelise Rasmussen fra 3F's Ligestillingssekretariat oplyser, at bogen på torsdag vil blive præsenteret for 3F's hovedbestyrelse, og at den senere vil blive udsendt til alle Forbundets afdelinger.