Bøde-rabat kan være i strid med EU

Beskæftigelsesministeren vil med ny lov give virksomheder gigant-rabat for fejl i ansættelsesbeviser. Rabatten er urimelig og i strid med EU's regler, mener 3F.

Det skal ikke koste arbejdsgiverne ret meget at sjuske med ansættelsesbeviser, mener beskæftigelsesministeren. Men det er i strid med EU's regler, mener både LO og 3F.Det skal ikke koste arbejdsgiverne ret meget at sjuske med ansættelsesbeviser, mener beskæftigelsesministeren. Men det er i strid med EU's regler, mener både LO og 3F.

Manglende ansættelsesbeviser eller fejl i ansættelsesbeviser til medarbejderne har hidtil kostet arbejdsgiveren henholdsvis 10.000 og 5.000 kroner i godtgørelse til de ansatte, som sjuskeriet og manglerne er gået ud over.

Det var EU, der for mere end ti år siden krævede ansættelsesbeviser til samtlige lønmodtagere og rimelige godtgørelser betalt af arbejdsgiverne til ansatte, der blev snydt for beviser.

Men nu vil beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) sætte taksten ned, så arbejdsgiverne får gigant-rabat og kun skal betale maksimalt 1.000 kroner for såkaldt "undskyldelige fejl" i de beviser, lønmodtagere modtager med beskrivelser af løn, arbejdstid og andre rettigheder.

Det sker med et lovforslag, der for nylig er sendt i høring.

Arbejdsgiverne og deres foreninger jubler over udsigten til rabat for fejl og mangler. Men såvel LO som 3F afviser forslaget og advarer beskæftigelsesministeren:

- Ansættelsesbeviser er ofte lønmodtagernes eneste bevis for, hvad der er aftalt med arbejdsgiveren om ansættelsen. Samtidig findes der masser af standardskabeloner, som arbejdsgiverne kan bruge. Derfor er der ingen undskyldning for at begå fejl, siger advokat i 3F, Karin Mette Thomsen.

I strid med EU's regler

Hun undrer sig over ministerens iver for at give arbejdsgivere rabat for fejl begået over for lønmodtagere og påpeger, at de hidtil gældende regler og satser er nemme at administrere.

Samtidig vurderer både LO og 3F, at den markante nedsættelse af godtgørelserne for fejl og mangler kan være i strid med EU's regler, og det udløser en advarsel til beskæftigelsesministeren i høringsvarene fra LO og 3F til politikerne på Christiansborg.

- Jeg vil råde ministeren til at få undersøgt, hvad EU mener om nedsættelsen af taksterne, før loven bliver vedtaget. Det er formentlig i strid med EU's regler, hvis fejl i ansættelsesbeviser skal udløse en betaling på under 1.000 kroner. Det er et bagatelagtigt beløb, der vil betyde, at loven langt fra bliver effektiv, siger Karin Mette Thomsen.

3F henviser sammen med LO til, at der fortsat er mange sager om manglende ansættelsesbeviser eller beviser fyldt med fejl, til trods for at det er mere end 10 år siden, at ansættelsesbeviserne blev indført.

Det er, ifølge 3F og LO, snarere et tegn på, at man burde sætte godtgørelserne i vejret for at sikre loven overholdt og ordentlige ansættelsesbeviser til landets lønmodtagere.