Dødsulykker i landbruget vokser voldsomt
Sidste år mistede 19 personer livet i arbejdsulykker i landbruget, hvilket er lige så mange som i de fem foregående år tilsammen.
Sidste år døde ikke færre end 19 personer efter ulykker i landbruget, hvilket stort set er lige så mange som det samlede antal for årene 2001 til 2005. (Arkivfoto: Kennet Havgaard.) Det er farligt at arbejde som landmand i Danmark.
Antallet af alvorlige arbejdsulykker i landbruget steg enormt i 2006 i forhold til tidligere. Sidste år døde ikke færre end 19 personer efter ulykker i landbruget, hvilket stort set er lige så mange som det samlede antal for årene 2001 til 2005. Det viser tal fra Dansk Landbrugsrådgivning samt Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg.
- Ofte er det ældre landmænd, der mister livet. Men det sker også, at det er gårdens børn, som bliver slået ihjel af de store maskiner. Det er tragisk. Den store stigning i antallet af arbejdsulykker bekymrer os meget, siger Anne Marie Hagelskjær, fællessekretær i Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg, til Nyhedsbrevet 3F.
Flere dødsulykker i år
Blandt de 19 personer, som mistede livet i landbruget i 2006, var de tre børn eller unge.
Dette år har også budt på tilfælde af dødsulykker på danske gårde og marker. I januar blev en 60-årig bornholmer klemt ihjel, da hans traktor væltede ned over ham, mens han arbejdede med en last af træ. En 62-årig mand blev 2. påskedag fundet klemt til døde under sin traktor, da familiemedlemmer kom på besøg på hans gård ved Juelsminde. Og Langfredag mistede en toårig dreng livet på en gård i Sønderjylland. Hans farfar bakkede ud af stalden med en minilæser og overså drengen, der kom kørende på sin legetøjsscooter.
Kampagne skal styrke sikkerhed
Men nu skal den triste udvikling vendes. Derfor har branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord netop skudt en kampagne i gang, som skal højne sikkerheden i landbruget. Kampagnen sætter fokus på de væsentligste årsager til alvorlige ulykker på landet i Danmark: trafik, maskiner, børn og faldulykker.
- Der sker desværre alt for mange dødsulykker med de meget store og tunge landbrugsmaskiner i den travle høst- og såsæson. Forhåbentlig kan denne kampagne få maskinførerne til at være mere opmærksomme på dem selv og deres omgivelser, så vi kan undgå ulykkerne, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe i 3F.
3F mener dog, at kampagnen og dens ti gode råd ikke kan stå alene. Der er også brug for en bedre uddannelse og krav om et specielt kørekort til maskinerne, som man kender det fra for eksempel gaffeltrucks.