Vi arbejder mere end nogensinde

Oplysningerne om den større arbejdsiver blandt danskerne vækker debatten om skattelettelser i top eller bund til live igen.

Danskernes arbejdstid er på ti år steget med fem procent, så hver beskæftiget dansker nu arbejder lidt mere end syv timer på en gennemsnitlig arbejdsdag. (Arkivfoto)Danskernes arbejdstid er på ti år steget med fem procent, så hver beskæftiget dansker nu arbejder lidt mere end syv timer på en gennemsnitlig arbejdsdag. (Arkivfoto)

Danskernes arbejdstid er på ti år steget med fem procent, så hver beskæftiget dansker nu arbejder lidt mere end syv timer på en gennemsnitlig arbejdsdag. Det er stik imod tendensen i de fleste andre OECD-lande, hvor stigende fritid prioriteres højt, skriver Politiken.

I kraft af den stigende arbejdsmængde kravler Danmark op på ranglisten over lande med en høj grad af arbejdsiver. Tager man højde for, at en stor del af den danske arbejdskraft er kvinder, der arbejder kortere tid end mænd, når Danmark op på en 10. plads, hvilket er over OECD-gennemsnittet.

Skattereform for veluddannede

Ifølge Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i Cepos, viser den stigende arbejdsiver blandt danskerne, at skattelettelser har en effekt, og han bakkes op af økonomiprofessor Nina Smith fra Århus Universitet.

Hun slår til lyd for, at en skattereform nødvendigvis må komme de højtlønnede til gode, fordi det er blandt de veluddannede, vi mangler arbejdskraft.

- Og det er dem, der er svære at fastholde. Derfor kan man ikke bare argumentere med, at der ikke er noget problem, fordi arbejdstiden gennemsnitlig er faldet i Danmark. Man er nødt til at kigge på, hvem vi har brug for på arbejdsmarkedet, og derfor er topskatten interessant at diskutere, siger Nina Smith til Politiken.

Begunstiger de forkerte

Cheføkonom i LO, Jan Kæraa Rasmussen, mener derimod, at en skattereform bør komme de lavtlønnede til gode.

- Der er en stor risiko for, at man ellers kaster penge ud i skattelettelser uden at få noget for dem, samtidig med, at man begunstiger en gruppe i samfundet, som i forvejen har ganske gode levevilkår, og som for de flestes vedkommende arbejder rigeligt i forvejen, siger Jan Kæraa Rasmussen.