Hver anden fabrik har fyret siden nytår

Næsten hver anden arbejdsplads inden for industrien har fyret medarbejdere de seneste seks måneder. Ledelsen burde gøre mere for at fastholde medarbejdere, lyder det fra 3F.

Næsten halvdelen af industriens virksomheder - eller 46 procent - har sagt farvel til 3F'ere de seneste seks måneder. Og næsten 9 ud af 10 arbejdspladser (86 procent) i branchen har været berørt af den økonomiske krise.Næsten halvdelen af industriens virksomheder - eller 46 procent - har sagt farvel til 3F'ere de seneste seks måneder. Og næsten 9 ud af 10 arbejdspladser (86 procent) i branchen har været berørt af den økonomiske krise.

Udflytning af job til Kina og fyringer her i landet fylder rigtigt meget i 3F'eres hverdag. Således har næsten halvdelen af industriens virksomheder - eller 46 procent - sagt farvel til 3F'ere de seneste seks måneder. Og næsten 9 ud af 10 arbejdspladser (86 procent) i branchen har været berørt af den økonomiske krise.

Det viser en undersøgelse blandt 400 tillidsfolk, som Analyse Danmark har lavet for Fagbladet 3F.

Arbejdsfordeling

Nogle virksomheder har taget initiativer, der skal fastholde medarbejdere.

30 procent har således sendt medarbejderne på arbejdsfordeling. Og det er udmærket, mener Mads Andersen, formand for Industrigruppen i 3F.

- Arbejdsfordeling kan være godt i en akut opstået situation. Virksomheder kan have brug for luft til at få styr på situationen i nogle få måneder. Men det må ikke bruges som erstatning for uddannelse, siger han.

Efteruddannelse

Lidt færre, 28 procent, er blevet sendt på efteruddannelse.

- Jeg havde håbet, at det var en langt højere procent. Når man oplever nedgang i produktionen, handler det om at gøre medarbejderne klar til fremtidens arbejdsmarked. Det er også i virksomhedernes egen interesse, siger Mads Andersen.

Når krisen kradser, kommer der ofte forslag fra arbejdsgiverside om, at medarbejderne skal gå ned i løn. Men kun fem procent har brugt denne metode til at bekæmpe krisen. Og det glæder Mads Andersen:

- At gå samlet ned i løn er ikke løsningen. Så det er godt, at tallet ikke er højere. Men jeg har fuld forståelse for, at lokale tillidsfolk nogle gange mener, at det er nødvendigt, siger han.