En ud af ti 3F'ere regner med at blive fyret inden nytår
Industriarbejdere, murere og rengøringsassistenter føler sig langt fra sikre i jobbet. Hver tiende 3F'er forventer at blive arbejdsløse inden 2010 er forbi.
Arbejderne på Lindøværftet er blandt de mange 3F'ere, som har mistet jobbet de senere år. (Foto: Scanpix) Mange medlemmer af 3F tager på sommerferie med en frygt for ikke at have job, når de når frem til jul. En ud af ti 3F'ere, som i dag er i job, forventer således at stå uden arbejde ved årsskiftet.
Det viser en undersøgelse fra Fagbladets Webpanel blandt 1.099 medlemmer af 3F.
Ifølge økonomiprofessor Per Kongshøj Madsen fra Aalborg Universitet er frygten ikke helt ubegrundet. 3F'erne er nemlig blandt de faggrupper, som er mest berørt af ledighed.
- Kortuddannede har en mere sårbar position på arbejdsmarkedet. Når virksomheder går ned i gear, så fyrer man først på lager og i produktionen, siger han.
Hyppige besøg på jobcentret
At der er stor risiko for at skulle gå den tunge gang til jobcentret understreges også af tal fra Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase, DREAM.
Her fremgår det, at næsten hver sjette 3F'er, der var i beskæftigelse i november 2009, havde været på dagpenge et halvt år senere, i april 2010. Blandt de 197.991 medlemmer af 3F's a-kasse i job i november 2009 havde hele 29.133 været på dagpenge efter et halvt år.
Og det er så eksklusiv de 30.245 3F'ere, som allerede var ledige i november 2009.
Per Kongshøj Madsen peger på, at arbejdsløshed er blevet en del af hverdagen for mange 3F'ere.
- Nogle gange bliver det fremstillet som om, at arbejdsløshed er meget farligt. Men for mange kortuddannede er det et vilkår, som de må leve med, siger Per Kongshøj Madsen.
Et levevilkår
54-årige Hanne Horne fra Hirtshals er en af de 3F'ere, der oplever, at arbejdsløshed er et levevilkår. Hendes arbejdsplads udliciterede rengøringen på den skole, hvor hun har gjort rent i 13 år. Det betød en fyreseddel per 1. oktober.
Selvom hun har fået forlænget sin ansættelse fra 1. oktober og 30 uger frem på nedsat tid, så er fremtiden usikker for Hanne Horne og hendes mand, der også har mistet sit job.
- Man kan ikke lade være med at tænke på økonomien, huset og fremtiden hele tiden. Og nu er både min mand og snart jeg arbejdsløse. Og med de nye regler om understøttelse i to år, så tænker jeg, at vi ikke kan leve af det, fortæller Hanne Horne.
Både hende og hendes mand søger ihærdigt efter nyt arbejde, men erkender, at det er vanskeligt. Også på grund af alderen.
- Det med, at der er arbejde til alle, og at der er behov for det grå guld, det holder ikke en meter, siger Hanne Horne.