Kommunalt forlig i en krisesituation

2011 bliver et ”nulår”, men næste år bliver lønstigningerne for 600.000 kommunalt ansatte på 2,65 procent. Acceptabelt i en krisesituation, lyder det fra 3F.

Ikke kønt, men det bedst opnåelige. Det er en vedligeholdelsesoverenskomst, hvor vi trods alt skal glæde os over lidt mere end staten, siger Ellen K. Lykkegård, formanden for 3F's Offentlige Gruppe om det kommunale forlig.Ikke kønt, men det bedst opnåelige. Det er en vedligeholdelsesoverenskomst, hvor vi trods alt skal glæde os over lidt mere end staten, siger Ellen K. Lykkegård, formanden for 3F's Offentlige Gruppe om det kommunale forlig.

Ingen lønstigninger i år. Men 2,65 procent i generelle lønstigninger til godt 600.000 kommunalt ansatte i 2012.

Det er overskriften på det forlig, forhandlingsfællesskabet KTO sent lørdag eftermiddag indgik med Kommunernes Landsforening. Igen en toårig løsning - som i staten. Men med lidt mere i lønposen.

Oveni de 2,65 kommer 0,3 procent, som de enkelte forbund skal forhandle decentralt med KL om. Dertil kommer 32 millioner kroner kun for LO-grupperne.

- Det er ikke kønt, men det bedst opnåelige. Det er en vedligeholdelsesoverenskomst, hvor vi trods alt skal glæde os over lidt mere end staten, siger Ellen K. Lykkegård, formanden for 3F's Offentlige Gruppe.

Tryghedspulje

Nogle af 3F's kæpheste - lavlønsprojekt og tryghedsløsninger ved fyringer – blev ikke opfyldt i den ønskede grad.

- KL ville slet ikke være med til en skævdeling til fordel for de lavtlønnede, siger Ellen K. Lykkegård.

Dog kommer der en tryghedspulje på 80 millioner kroner, alene for LO-grupperne. Medlemmer, der stilles over for en fyring eller større omstilling, kan søge penge fra puljen til at efteruddanne sig eller få nye kompetencer.

Langt sejt træk

I forhold til balancen mellem almindeligt ansatte og ansatte med løntilskud, blev forliget heller ikke som ønsket. Der kom for eksempel ingen max. grænse for antal ekstraordinært ansatte.

I stedet skal den eksisterende KTO-aftale om det såkaldte sociale kapitel gennemskrives og opdateres. Og via en vejledning om aftalen skal parterne lokalt være mere obs på problematikken.

- Det var et langt, sejt træk på 30 timer, hvor vi forhandlede om næsten ingenting. For at få et ja handler det nu meget om at komme ud og fortælle medlemmerne om baggrunden, og hvorfor vi er i den her situation, siger Ellen K. Lykkegård.

De statsansatte indgik for en uge siden forlig med en lønstigning i 2012 på 1,7 procent.