Smalt forlig for statsansatte
OK11: Toårigt forlig for 180.000 statsansatte ender med en reallønsnedgang. Til gengæld blev der ikke rørt ved arbejdstiden.
Ingen lønstigning i år, men 1,7 procent næste år. Sådan endte forhandlingerne for de statsansatte. Ingen lønstigninger i år, men 1,7 procent næste år. Sådan endte det smalle CFU-forlig for cirka 180.000 statsansatte. Efter langvarige forhandlinger kunne finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og de statsansattes topforhandler Flemming Vinther lørdag aften underskrive et forlig.
- Det er lykkedes os at lave en aftale, hvor vi betaler det, vi skylder, i løbet af år ét. Og i år to sikrer vi reallønnen i forhold til Finansministeriets skøn over den private lønudvikling. Jeg ved godt, at det ikke samlet set er en ramme, som får vores medlemmer til at juble. Men det er en acceptabel og ansvarlig løsning, vi har fået i hus. Og efter min overbevisning er det den bedst mulige løsning i den givne situation, siger Flemming Vinther.
Bedre minipension
Forliget forbedrer minipensionen med 0,37 procent. Desuden får medarbejdere, der ansættes i staten, og som tidligere har haft en arbejdsmarkedspension, nu indbetalt pension fra dag ét. Det er også sikret, at ansatte, der har under 15 timer, får pension fra dag ét, hvis de opfylder karensbestemmelserne.
Gruppelivsordningen bliver bedre på flere områder, blandt andet forhøjes udbetalingen ved død med 70.000 kroner. 120 millioner kroner skal bruges til især kortuddannede statsansatte. En lille gruppe 3F'ere, sceneteknikere, får en pulje til efteruddannelse på 215.000 kroner.
Desuden skal et omfattende serviceeftersyn af statens overenskomster være færdigt senest maj næste år.
Rørte ikke ved arbejdstiden
Finansministeren kom igennem med, at store grupper i forsvar, politi og kriminalforsorg ikke længere skal gå på pension som 60- eller 63-årige. Hvis de fratræder før tid, vil der være fradrag i deres i pension.
Til gengæld blev der ikke for alvor rørt ved arbejdstiden