Udenlandsk arbejdskraft i høj kurs
Danske eksportvirksomheder venter, at de trods den økonomiske afmatning stadig vil have brug for at hente arbejdskraft i udlandet.
En tredjedel af de danske eksportvirksomheder erklærer sig enten ”i høj grad” eller ”i nogen grad” afhængige af udenlandsk arbejdskraft. Det viser det halvårlige Eksportbarometer, der er en stikprøve foretaget af Rambøll Management for Morgenavisen Jyllands-Posten.
En overvægt af virksomhederne mener ligefrem, at de er mere afhængige af udenlandsk arbejdskraft nu end for et år siden, da dansk økonomi ellers var langt mere rødglødende. 13 procent siger, at de er mere afhængige nu, mens kun 5 procent siger, at de er mindre afhængige. Særligt virksomheder inden for service, transport og fødevarer er afhængige af den udenlandske arbejdskraft.
Stik mod samfundsøkonomiske prognoser venter 15 procent af eksportvirksomhederne, at de bliver endnu mere afhængige af udenlandsk arbejdskraft de kommende 12 måneder, mens 3 procent venter det modsatte.
Ifølge cheføkonomi Dansk Industri (DI), Klaus Rasmussen har virksomhederne for alvor fået øje på mulighederne for at rekruttere i udlandet.
”Rekrutteringen i udlandet har i høj grad fundet sted på grund af nød, men nu har virksomhederne fået erfaringer med rekruttering i udlandet, og det har de tænkt sig at blive ved med at gøre, hvis de ikke kan finde den kvalificerede arbejdskraft herhjemme,” siger Klaus Rasmussen
Han understreger, at DI forventer noget nær permanent mangelsituation på mange faglærte grupper og personer med højere tekniske uddannelser som f.eks. ingeniører.
Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, vurderer, at eksportvirksomhederne overvurderer deres eget behov for udenlandsk arbejdskraft:
”Det mest sandsynlige er, at Danmark bliver mindre afhængig af udenlandsk arbejdskraft om et år, end vi er lige nu. Vi befinder os i en konjunkturafmatning, og derfor må vi forvente, at brugen af udenlandsk arbejdskraft gradvist kommer til at falde,” siger Steen Bocian til Jyllands-Posten.