Mesterkokkens nemme rugbrød
Nikolaj Kirk giver her sin favoritopskrift på et par store rugbrød. Der er godt med bid i, og de er lige til at gå til.
Der er masser af gods og fibre i Nikolaj Kirks nemme rugbrød. Fremgangsmåde: Lav en surdej
Rør gær, vand, rugmel og salt sammen, og dæk skålen med et fugtigt klæde. Stil det i stuetemperatur i et, men helst to, døgn.
Fremgangsmåde, formbrød
Vand, surdej og salt blandes sammen. Herefter tilsættes rugkerner, hørfrø, græskarkerner og rugmel.
Du får nu en lidt våd dej. Tag 2 dl. dej fra og fordel resten over i to smurte rugbrødsforme. Herefter lader du dem stå natten over.
OBS: Den nye surdej (de 2 dl. dej, som du har taget fra) skal også stå i stuetemperatur i et døgn. Derefter kan surdejen opbevares i køleskab i 4-6 uger, klar til at blive brugt til en ny omgang hjemmebag.
Bag
Put brødene i en 160-170 grader varm ovn og bag dem fra en time og tyve minutter til halvanden time.
Stik en strikkepind i brødene. Kommer der intet klæbrigt med op, har de fået nok. Ellers må de have lidt ekstra tid. Når brødene er færdige slukker du ovnen og åbner lågen, herefter står de langsomt og køler ned.
Prøv løs
Kan du ikke spise to brød kan du fryse halvdelen af dejen ned. Du kan også vælge at lave dobbeltportion og fryse halvdelen af dejen ned.
Du kan også prøve at udskifte noget af vandet med mørkt øl, tilsætte honning, eller andre frø som sesamfrø.
Pris for et solidt stort rugbrød: 12-20 kroner alt efter, hvor økologisk du vil være, og hvor store mængder af frø, du vil bruge.