Byggebagmand sigtet efter tre års efterforskning

Manden bag flere byggefirmaer Jaroslaw Henryk Thomsen er efter tre et halv års efterforskning sigtet for flere tilfælde af brug af illegal arbejdskraft.

Efter mere end tre års efterforskning har Københavns politi rejst sigtelse mod byggearbejdsgiveren Jaroslaw Henryk Thomsen for overtrædelse af udlændingeloven.  (Foto: Harry Nielsen)Efter mere end tre års efterforskning har Københavns politi rejst sigtelse mod byggearbejdsgiveren Jaroslaw Henryk Thomsen for overtrædelse af udlændingeloven. (Foto: Harry Nielsen)

Tre et halvt år efter, at en københavnsk fagforening anmeldte en byggearbejdsgiver til politiet for brug af illegal arbejdskraft, har Københavns politi nu rejst sigtelse mod arbejdsgiveren for indtil flere ulovlige forhold.

Det bekræfter lederen af politiets særenhed, som blandt andet beskæftiger sig med udenlandsk arbejdskraft.

- Jo, det har taget sin tid, men nogle ting tager længere tid end andre. Det er jo ikke en sag om en stjålen cykel. Det er en kompliceret sag, som har givet anledning til omfattende efterforskning, forklarer politikommissær Lars Jacobsen, leder af Københavns politis sektion for særlovskriminalitet.

Den sigtede er byggemanden Jaroslaw Henryk Thomsen, der tidligere har drevet byggefirmaet Trio Huse Aps. Her har han anvendt polsk arbejdskraft uden arbejdstilladelse. Formelt var arbejdskraften ansat i det polske firma ODS, der havde samme ejerkreds som det danske firma.

Det var Malernes Fagforening, der i april 2005 foretog politianmeldelsen.

- På baggrund af et tip besøgte jeg en ejendom i Store Kongensgade, hvor der viste sig at arbejde seks polske malere, fortæller Bo Rosschou, formand for de københavnske malere.

- Vi kunne kommunikere så meget, at jeg fik at vide, at de arbejdede for Jaroslaw Henryk Thomsen, og det fik jeg bekræftet ved opringning til Thomsen. Polakkerne havde ingen kontrakt og ingen arbejdstilladelse, og de fik ikke lønsedler, og al afregning foregik kontant, så jeg var ikke et sekund i tvivl om, at arbejdsforholdet var ulovligt. Det handlede om at omgå Østaftalen og få det til at ligne udstationering, så folkene ikke havde krav på løn efter danske forhold, siger malerformanden.

Han meldte samme dag arbejdsforholdet til politiet, der kort efter hentede de seks polske malere til afhøring.

Krav på 2,5 mio. kroner

I løbet af 2005 stødte Bo Rosschou en halv snes gange på forskellige københavnske byggepladser på både de samme og andre polske malere fra Trio Huse. Hver gang gav det anledning til en politianmeldelse.

- I flere tilfælde valgte bygherrerne at opsige samarbejdet med Thomsen, fordi de godt kunne se, at forholdene ikke var i orden, siger Bo Rosschou.

Malernes Fagforening var løbende i kontakt med de polske malere, der angiveligt var blevet lovet 100 kroner i timen men fik langt mindre. Enkelte havde en reel timeløn på 15 kroner, har de selv oplyst.

På baggrund af kontakten til polakkerne rejste fagforeningen i 2006 et krav mod Jaroslaw Thomsen på tilsammen ca. 2,5 millioner kroner for underbetaling af omkring 30 polske malere.

Også efterforskning i udlandet

Politikommissær Lars Jacobsen oplyser, at det er politiets omfattende efterforskning gennem lang tid, der fører til sigtelse for overtrædelse af Udlændingeloven, som den så ud i 2005.

- Vi har brugt meget krudt på efterforskning, en del af den i udlandet, og der er fremmede myndigheder ind over, så det tager lang tid. Den sigtede indkaldes nu til afhøring, hvorefter sagen overgives til anklagemyndigheden, der skal tage stilling til, om der er grundlag for en egentlig tiltale.

- Men vi rejser ikke sigtelse på skrømt. Vi mener at have et godt materiale, siger politikommissæren.

Bo Rosschou er tilfreds med, at politiet nu skrider til sigtelse.

- Vi synes, der er tale om en grov omgåelse af dansk lovgivning og er glade for, at politiet nu finder grundlag for en sigtelse. At det har taget lang tid, må vel være et udtryk for, at politiet har lavet en grundig efterforskning, som også holder til, at der snart kan rejses tiltale.

Trio Huse gik konkurs i efteråret 2005, men aktiviteterne fortsatte i en periode gennem andre firmaer.

Jaroslaw Henryk Thomsen siger til Nyhedsbrevet 3F, at han afviser alle beskyldninger om ulovligt at have beskæftiget polsk arbejdskraft.

- Hele sagen er konstrueret af Bo Rosschou, og det vil komme frem i retten, hvis det kommer dertil, siger han.