Hunden fik bedre behandling end polakker
Den polske murer Bogdan Gogoc har knap 75.000 kroner til gode efter arbejde for de danske byggefirmaer Trio Huse Aps og Tabasco Byg Aps
Bogdan Gogoc foran ægteparret Miehe-Renards rækkehus i Klampenborg talte om hvordan han og andre polske arbejdere er blevet snydt for kæmpemæssige beløb. Selv har Bogdan knap 75.000 kroner til gode i forhold til, hvad han var stillet i udsigt.
(Foto: Harry Nielsen) Selv Nicolai og Camillas hund fik bedre behandling end os.
Sådan fortalte den polske murer Bogdan Gogoc mandag eftermiddag foran de nævnte Nicolai Gohs og Camilla Miehe-Renards fremtidige bopæl, et otteværelses rækkehus i Klampenborg lige ved Dyrehaven.
Bogdan Gogoc har som håndværker i to omgange arbejdet for Nicolai Gohs Miehe-Renards firma Tabasco Byg. Første gang deltog han sammen med en halv snes andre polske arbejdere i istandsættelse af ægteparret Miehe-Renards private bolig i Strandgade på Christianshavn. Anden gang var en nedrivningsopgave på Nørrebro.
- Heldigvis blev arbejdet på Nørrebro standset, fordi fagforeningen kom forbi. Tak for det, sagde han til et halvt hundrede repræsentanter for den københavnske fagbevægelse, der havde valgt at markere kampen for lige vilkår for den udenlandske arbejdskraft med demonstration foran Tabasco Bygs' og ægteparret Miehe-Renards fremtidige domicil på Vitus Berings Alle.
- Arbejdet foregik i hede, tæt støv og uden påkrævet arbejdstøj og åndedrætsværn. Vi fik bare en kaffefiltermaske. Det var en lettelse, da arbejdet blev stoppet.
Snydt for 75.000 kroner
Bogdan Gogoc var formelt ansat i firmaet ODS, der er indregistreret i Gdynia i Polen, og arbejdede for Trio Huse Aps. I perioder var han derfra udlånt til Tabasco Byg Aps.
Bogdan Gogoc var stillet en timeløn på 99,15 kroner i udsigt. Hans faktiske timeløn har imidlertid kun været 14,55 kroner, idet han for samlet 811 arbejdstimer i Danmark tilsammen har modtaget godt 11.800 kroner. Med andre ord har han knap 75.000 kroner til gode.
- Jeg håber selvfølgelig, at jeg med fagforeningens hjælp en dag får mine penge. Jeg rejste jo til Danmark fra det sydøstlige Polen, hvor jeg bor med min kone og to børn, fordi jeg ville tjene penge og fordi der ikke var arbejde på min hjemegn, fortæller han.
Bodgan Gogoc oplyser, at når han og andre polske arbejdere, der har arbejdet for ODS, Trio Huse og Tabasco Byg, vælger at fortælle historien om, hvordan de er blevet snydt og bedraget, så skyldes det ud over ønsket om at få deres tilgodehavende, også et ønske om, at de danske arbejdsgivere straffes for deres misbrug af udenlandsk arbejdskraft.
Krav om lige vilkår
- Og det er lige præcis dem, de kyniske arbejdsgivere og bygherrer, vi er efter, sagde Henrik Lippert, formand for Bygge-, Jord - og Miljøarbejdernes Fagforening og næstformand i Byggefagenes Samvirke.
- Det er helt i orden at være rig og købe et rækkehus i Klampenborg til syv millioner kroner. Men det er ikke i orden, hvis det sker på bekostning af vores polske kolleger og fordi man løber fra regningen, sagde han.
- Derfor kræver vi til stadighed lige vilkår. Det vil sige, at vores polske kammerater skal have samme løn og arbejdsvilkår som deres danske kolleger.
Byggefagene krævede i juli 2005 uden held overenskomst med Tabasco Byg. Firmaet er derfor i øjeblikket omfattet af blokade og sympatikonflikt. På sin hjemmeside forklarer Nicolai Gohs Miehe-Renard, at blokaden omgås ved brug af ikke-organiserede og udenlandske underentreprenører.
Tabasco Byg har kun én ansat - direktør og ejer Nicolai Gohs Miehe-Renard. Alt arbejde udføres ved hjælp af underentreprenører.
Meldt til politiet flere gange
Alle tre nævnte byggefirmaer er indtil flere gange meldt til politiet for overtrædelse af Udlændingeloven og Østaftalen.
- I tilfældet Tabasco Byg er lovovertrædelsen indiskutabel. Der er tale om, at et sjak udlånes til et andet firma. Det er mandskabsudleje, og det kræver arbejdstilladelse. Det er et klokkeklart brud på Østaftalen, siger Carsten Bansholm, faglig sekretær i Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.
Udlændingestyrelsen har ved flere lejligheder påpeget, at mandskabsudleje kræver arbejdstilladelse. Senest har styrelsen slået fast, at såkaldte entrepriseaftaler, hvor en udenlandsk virksomhed leverer arbejdskraft til en dansk arbejdsgiver, ikke kan betragtes som udstationering af arbejdskraft i EU-retlig forstand. Og det betyder omvendt, at der skal foreligge arbejdstilladelse.