Andelen af løntilskudsjob i kommunerne vokser
Andelen af kommunalt ansatte med tilskud i ryggen er større end for tre år siden, viser nye beregninger. 3F og FOA råber vagt i gevær.
Andelen af kommunalt ansatte med tilskud i ryggen er større end for tre år siden, viser nye beregninger. Personer i løntilskud udgør en større andel af de kommunalt ansatte, end de gjorde for bare tre år siden.
Fra januar 2010 til januar 2013 er der nemlig kommet 25.172 færre fuldtidsstillinger i kommunerne. Men antallet af arbejdsløse og fleksjobbere, der arbejder med tilskud i ryggen, er bare ikke faldet tilsvarende. Dem er der kun kommet 517 færre af på de tre år.
Det viser beregninger fra 3F og Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.
Der bankes på
- Tallene bekræfter, hvad vi har frygtet: Der er hårdt pres ude i kommunerne på at få arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere ind med tilskud. Jobcentrene banker stadigt oftere på. Når der samtidig har været udliciteringer og fyringsrunder, er det færre og færre kommunale arbejdspladser, der skal opsluge den ene eller anden kategori af løntilskudspersoner, siger formanden for 3F's offentlige gruppe, Ellen K. Lykkegård.
I FOA oplever man de nøjagtigt samme tendenser. Næstformand Mona Striib siger:
- Forholdsmæssigt stiger antallet af personer med tilskud. Det viser - i modsætning til hvad den nye rapport konkluderer - at der er en temmelig betydelig fortrængningseffekt af helt almindeligt ansatte, siger Mona Striib med henvisning til en ny rapport, hvor det bliver konkluderet at job med løntilskud ikke koster "rigtige" job i kommunerne.
Nyttejobs giver fornyet pres
Begge forbund frygter, hvad der vil ske, når kommunerne pr. 1. januar 2014 oveni skal til at oprette de såkaldt nyttejob til kontanthjælpsmodtagere og udfaldstruede ledige.
- Vi bliver i den grad nødt til at råbe op nu og bede politikerne om at tage hånd om den her situation. Kommunerne kan ikke løfte opgaven med nyttejobs, uden at det kommer til at gå ud over de almindelige jobs, siger Ellen K. Lykkegård.
- Vi er også stærkt bekymrede for, at de mange nyttejob yderligere får den effekt, at almindelige jobfunktioner forsvinder fra kommunerne, siger Mona Striib.