Polske kvinder truet før mæglingsmøde

Polske medarbejdere i hotelkæden Guldsmeden udsat for trusler og hærværk, før mæglingsmøde med 3F Hotel- og Restauration i København i dag.

Det var tydeligt rystede og bange polske kvinder, der dukkede op til mæglingsmødet mellem hotelkæden Guldsmeden, Horesta og 3F Hotel- og Restauration på Hotel Bertrams fredag formiddag. (Foto: Per Daugaard)Det var tydeligt rystede og bange polske kvinder, der dukkede op til mæglingsmødet mellem hotelkæden Guldsmeden, Horesta og 3F Hotel- og Restauration på Hotel Bertrams fredag formiddag. (Foto: Per Daugaard)

Det var tydeligt rystede og bange polske kvinder, der dukkede op til mæglingsmødet mellem hotelkæden Guldsmeden, Horesta og 3F Hotel- og Restauration på Hotel Bertrams fredag formiddag.

Trusler og hærværk

En af de illegale polske medarbejdere fra hotelkæden Guldsmeden var dagen forinden blevet udsat for trusler om, at hendes hjem i Polen ville blive brændt ned. Da hun ringede til Polen for at forhøre sig om situationen, havde ukendte gerningsmænd allerede smadret alle vinduerne. Derfor var kvinderne både bange og nervøse, da de dukkede op som vidner mod hotelejer Sandra Plesner Weinert på det fashionable Hotel Bertrams i København. Motivet for truslerne og hærværket skal ifølge faglig sekretær i 3F Hotel- og Restauration, Olfert Kristensen, formentlig findes i det mæglingsmøde, der fandt sted fredag formiddag. Her har 3F Hotel- og Restauration sat hotelkædens ejer, Sandra Weinert Plesner, i stævne med krav om en tilbagebetaling på intet mindre end seks millioner kroner.

Erstatning tredoblet

Nyhedsbrevet 3F kunne 29. juni afsløre, at 3F Hotel- og Restauration var kommet i kontakt med adskillige illegale polske medarbejdere på kædens hoteller, Bertrams, Axel og Carlton i København. Med en månedlig løn i nærheden af 5.000 kroner samt en arbejdstid på 260 timer om måneden - mere end 100 timer over normalen, bliver de polske ansatte ifølge Olfert Kristensen udnyttet både arbejdstidsmæssigt og økonomisk. - Vi har kontakt med medarbejdere, der i otte måneder har været ansat til langt under det tilladte lønniveau, siger den faglige sekretær, der mener, at der er omkring 30 polakker ansat på de tre hoteller. - Vi havde først sat krav om tilbagebetalingen til 2,25 millioner kroner, men efter en aktion på de tre hoteller, hvor vi delte løbesedler ud, hvor der på polsk stod, hvilke rettigheder de har, så har vi fået flere henvendelser. Og derfor har vi sat kravet op, siger Olfert Kristensen.