Entreprenør undsluppet i 19 måneder

Et år og syv måneder er der gået, men politiet har endnu ikke rejst sigtelse i, hvad der tegner til at blive danmarkshistoriens største sag om brug af illegal arbejdskraft.

Nemlig sagen mod entreprenør Allan Rønne, der har opført legepladser og legeredskaber ved hjælp af illegale polske arbejdere i mindst 47 danske byer - en del af legepladserne blev købt af kommuner. Flere af legepladserne var i øvrigt i så dårlig stand, at de var livsfarlige for børnene.

Alligevel har politiet endnu ikke sigtet Allan Rønne, der pure afviser at have svindlet.

Sagen blev anmeldt til politiet i oktober 2001. De to polakker, Zdzislaw Tomczewski og Wiktor Batko, der byggede legepladserne i perioden 1999-2001, har forklaret, at de arbejdede illegalt for firmaet AZ-Saks i Horsens uden, at de var klar over det. De var groft underbetalte med 25 kroner i timen og havde arbejdsdage på 14-16 op til 24 timer.

Over en million kroner til godeSiD Horsens A. har regnet ud, at de to polakker har 1.023.000 kroner til gode for underbetaling og manglende overtidsbetaling. Det største beløb i en sag om illegale nogensinde i Danmark.

Polakkerne er blevet afhørt, og de forstår ikke, at der intet sker i deres sag. De sidder med en lang næse i Polen og for Wiktor Batkos vedkommende også en ødelagt ryg forårsaget af mange løft af alt for tunge træstammer.

De er økonomisk hårdt pressede, har flere gange rykket for nyt i deres sag og håber stadig på retfærdighed.

Fagbladet har jævnligt over det sidste halve år rykket Horsens Politi for nyt i sagen, men standardsvaret er: "Prøv på fredag" eller "nu varer det nok ikke så længe".

Entreprenør er i udlandet

Vicepolitimester Carsten Laub, forklarer, at sagen er trukket ud, fordi Allan Rønne er svær at få fat i. Han er udenlands meget af tiden.

- Vi hiver ham ikke i retten, før vi har hans forklaring. Vi vil i hvert fald gå langt for at få den, så vi har noget at forholde os kritisk til, siger Carsten Laub, der erkender, at det åbner for, at folk kan trække sager i langdrag.

- Det er frivilligt, om man vil afgive forklaring. Men på et tidspunkt mister vi tålmodigheden, siger Carsten Laub med en opfordring: "Prøv at ringe i morgen".

Det gør vi, og nu kan vicepolitimesteren så oplyse, at politiets tålmodighed udløber 18. maj.

- Hvis ikke Allan Rønne inden den dato har henvendt sig med et tidspunkt, hvor han vil afhøres, må vi klare os uden, siger han.

Det undrer faglig sekretær Niels Celander fra SiD Horsens A. meget, at politiet ikke har rejst sigtelse forlængst.

- Alt tyder på, at det bliver en meget stor sag om brug af illegale. Når nu politiet har brugt ressourcer på at afhøre de to polakker i sagen, hvorfor tager de så ikke det sidste skridt og får sagen for retten? Det er bekymrende for retssikkerheden, at det trækker så længe ud. Om årsagen er manglende vilje eller manglede ressourcer er svært at vurdere, siger han.

Fagbladet afslørede, at mindst 47 danske byer har fået opført legepladser af illegale polske arbejdere i oktober 2002.

Allan Rønne og firmaet AZ Saks' base på Klaksmøllevej 40 i Korning ved Horsens, hvorfra han har tjent millioner på at lade illegale sætte legepladser op for en række danske kommuner.