Illegalt arbejde i Danmark for polsk ret
Polsk del af sag mod dansk firma, der brugte illegale polakker til at bygge legepladser i mindst 47 byer i Danmark, er begyndt i arbejdsretten i Stettin.
Wiktor Batko (tv) og Zdzislaw Tomczewski arbejdede uden at vide det illegalt i Danmark. Nu kører retssagen i Polen, mens de fortsat venter på, at politiet i Danmark sigter bagmanden Allan Rønne. Mens det danske politi endnu ikke har rejst sigtelse, er den polske del af sagen mod det danske firma AZ Saks og indehaver Allan Rønne, gået i gang i Polen. Ved hjælp af underbetalte, illegale polakker byggede firmaet legepladser i mindst 47 danske byer i perioden februar 1999 til sommeren 2001. Og en udløber af sagen er netop startet i Arbejdsretten i Stettin.
De to polakker Zdzislaw Tomczewski og Wiktor Batko, der arbejde illegalt i Danmark uden at være klar over det, fordi deres arbejdsgiver forsikrede, at alt var i orden, håber på en hurtig afgørelse, men det får de ikke.
Afviser alle krav
Dommeren beder i stedet parterne om at overveje et forlig inden næste retsmøde 23. juni. Med den lille ubehagelige krølle på, at: "taberen betaler retssagen".
Det er den polske del af AZ Saks, som hedder Buk Real Estate, der er stævnet.
Men Allan Rønne dukkede ikke op i arbejdsretten; han har en lægeerklæring på, at han er syg. I stedet kom firmaets direktør, Marlene Buczkiewicz, der sammen med en advokat afviste kravene.
- Vi vil kæmpe til det sidste. Taber vi, går jeg i fængsel, for jeg har ingen penge til at betale en retssag for, siger Zdzislaw Tomczewski
Også løn til gode i Polen
Kravet i den polske arbejdsret går på den løn, de var blevet lovet i Polen, mens de var sendt på job i Danmark af Allan Rønne.
Et rådighedsbeløb pr. måned på 700 zloty til hver - det svarer til omkring 1.400 kr. Dertil kommer feriepenge og diæter, siger Zdzislaw Tomczewski og Wiktor Batko, der endnu ikke har fået en zloty. De arbejdede henholdsvis 28 og 13 måneder i Danmark.
Firmaet afviser blankt, at de to tidligere ansatte har noget som helst til gode.
SiD-tal i arbejdsretten
Kravet i Polen er væsentligt lavere end det krav om efterbetaling, som SiD Horsens A har udregnet på den del sagen, som vedrører polakkernes arbejde i Danmark. De fik 25 kr. i timen, og har godt en million kr. til gode i løn og overtidsbetaling.
Beløbet har SiD Horsens A udregnet meget detaljeret på 22 A4sider, der også blev fremlagt i arbejdsretten.
- Vi er økonomisk hårdt pressede. Ingen af os har fast arbejde, og med vores alder og den høje ledighed er udsigterne mørke, siger Zdzislaw Tomczewski, der understreger, at nerverne er ved at være flossede af at have sagen hængende over hovedet i så lang tid - især sagens danske del.
Forstår ikke dommeren
Det er Zdzislaw Tomczewskis del af sagen, der er for arbejdsretten, og Wiktor Batko er vidne. De fører selv sagen, fordi de ikke har råd til advokat, og det er vanskeligt at hamle op med modpartens advokat, der har juraen i orden.
- Det går os selvfølgelig meget på nerverne at sidde og høre firmaet komme frem med ting, der er helt uden hold i virkeligheden. Vi tænker bare på, hvorfor retten dog ikke kan se, at vi har ret. For os er det ikke indviklet. Vi forstår slet ikke retten er i tvivl, og at dommeren presser meget på for et forlig, siger Wiktor Batko.
Det hele er usikkert
Direktør Marlena Buczkiewicz sagde ikke noget om muligheden for forlig under retsmødet. Det skal først drøftes med Allan Rønne.
- Hvis der kommer et tilbud, kigger vi på det, men vi vil ikke fire på vores krav. Det er vores penge, siger Zdzislaw Tomczewski.
Wiktor Batko og Zdzislaw Tomczewski afventer nu næste retsmøde og håber, at de snart hører fra det danske politi med besked om, at der skal køre en retssag i Danmark. Der er nu gået 19 måneder, siden de gik til Horsens Politi. Sagen blev anmeldt i oktober 2001.
De vil nødig kritisere de danske myndigheder, men synes der er gået for lang tid.
Hvor længe de skal vente, er fortsat uklart, for vicepolitimester Carsten Laub Horsens Politi vil endnu ikke fortælle, om der er rejst sigtelse mod Allan Rønne.
- Det hele føles meget usikkert. Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske, siger Wiktor Batko.