Undgå at konfirmanden klatter pengegaverne væk
Klumme:
Konfirmander får ofte en del penge i gaver - ofte mange tusinde kroner. For de fleste vil det være første gang, de står med så mange penge i hånden. Lone Kjærgaard giver seks gode råd til, hvordan du som forælder kan tale økonomi med dit konfirmationsbarn.
Konfirmander får ofte store pengegaver. Og pengene kan hurtigt få ben at gå på, når man er ung, nyslået konfirmand. (Foto: Colourbox) Konfirmationsgaverne består ofte af store pengegaver. Begivenheden er derfor en god lejlighed til at snakke med dit barn om penge og især, hvordan man håndterer de mange tusinde kroner, de pludselig står med i hånden.
Tag derfor en snak med den unge, så I får vendt og overvejet, hvad der skal ske med pengene. Skal de alle sammen bruges på en gang, eller skal nogle lægges til side? Hvad sker der, når pengene er brugt? Vil lommepengene stadig være nok, eller er det ved at være tid til at finde et fritidsjob?
Her er et forslag til seks emner, du kan drøfte med dit barn.
6 ting du kan drøfte med dit konfirmationsbarn
1. Afsæt penge til blå mandag: Hvor mange penge skal der bruges på blå mandag. Vær bevidst om at overholde et maksimums beløb. Når det først går løs på blå mandag, er det let at bruge flere penge, end der lige var tænkt.
2. Kort eller kontanter: Skal du bruge kontanter eller kort på blå mandag?
3. Tænk fremad: Venter der udgifter, der allerede nu kan afsættes penge af til, som for eksempel en skoleudflugt? Elektronik, sko og tøj står højt på mange unges ønskesedler. Men moden skifter, og der kommer hele tiden nyt elektronik på markedet.
4. Få mest ud af pengene: Den samme vare fås ofte til forskellige priser. Tjek for tilbud og handel på internettet. Der er mange penge at spare ved at se sig for og have lidt tålmodig med at finde det rigtige tilbud.
5. Hold regnskab: Hold løbende øje med, hvor mange penge, der bliver brugt. Skriv ned, når der bruges penge og/eller følg med i netbanken.
6. Opsparing eller investeringer: Skal der laves en opsparing eller skal nogle af pengene investeres - måske i obligationer eller aktier, hvis der er tale om meget store pengegaver?