Selvstændige vognmænd må køre som de vil

Mens ansatte chauffører i henhold til et nyt arbejdstidsdirektiv fra EU fremover kun må køre lastbil 48 timer om ugen, kan selvstændige vognmænd, som selv sidder bag rattet, fortsætte med at køre, så længe de vil.

Derfor vil der blive stadig flere små enmandsejede vognmandsforretninger - det, der i branchen kaldes selvkørende vognmænd . Det forudser flere aktører i transportbranchen ifølge Erhvervsbladet.
Ifølge EU's nye arbejdstidsdirektiv i Danmark, som netop nu er på vej til at blive vedtaget i Folketinget, skal de selvstændige nemlig først leve op til de skrappe arbejdstidsregler fra 2009. Arbejdstidsreglerne er indført for at forbedre trafiksikkerheden.
Hos arbejdsgiverorganisationen Handel, Transport og Service, HTS, forventer man, at en række vognmænd vil lade sig friste til at entrere med selvstændige vognmænd.
- Andelen af selvkørende vognmænd vil vokse frem til 2009. Men at basere sin forretning på dem er som at tisse i bukserne. Hvis man ikke indretter sig efter de nye regler, men fortsætter med selvkørende vognmænd, vil det gøre mere ondt om fire år, siger André Rou, afdelingschef i Handel, Transport og Service, HTS.
Han mener, at man som selvkørende må overveje alvorligt, om man på sigt vil kunne drive en forretning på at køre selv 48 timer om ugen.
Fagforeningen 3F har hele tiden ønsket, at selvstændige skal være omfattet af de samme regler som lønmodtagere, når direktivet træder i kraft 23. marts i år.
- Det er uforståeligt, at alle ikke skal være omfattet af reglerne, som først og fremmest er blevet til for trafiksikkerhedens skyld. Mig bekendt er der ikke lavet undersøgelser, der viser, at lastbilulykker kun sker for chauffører og ikke for selvstændige vognmænd, siger forhandlingssekretær i 3F's transportgruppe, Jørgen Aarestrup Jensen.
Han vurderer også, at vognmænd vil forsøge at finde et smuthul i de nye regler ved at benytte selvstændige vognmænd. Folketinget har mulighed for at bestemme, at selvstændige skal være omfattet af reglerne allerede fra i år, da der er tale om et såkaldt minimumsdirektiv. Men det vil regeringen ikke være med til.
I et notat til Folketingets arbejdsmarkedsudvalg skriver beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, at det vil være en markant fravigelse af det princip, man hidtil har haft i Danmark, om minimumsimplementering af direktiver på arbejdsmarkedsområdet. Samtidig vil det også være et brud med den hidtidige danske praksis om ikke at regulere arbejdstiden for selvstændige.
Af Dorthe Kragh (NET-Redaktionen)