Kortuddannede er oftest på sygehuset

Risikoen for at ende på sygehuset er størst for personer, der ikke har en erhvervsuddannelse, viser tal fra Danmarks Statistik.

De kortuddannede ryger oftere end andre på sygehuset på grund af usund kost og mangel på motion. (Foto: Colourbox )De kortuddannede ryger oftere end andre på sygehuset på grund af usund kost og mangel på motion. (Foto: Colourbox )

En glødende cigaret i mundvigen, et fysisk hårdt job, manglende overskud til motion efter arbejde og en hverdag med for få grøntsager på tallerknen.

Sådan ser hverdagen ud for mange kortuddannede, og det går ud over sundheden.

I nye tal fra Danmarks Statistiks årbog 2013 er der tydelig forskel på sygehusforbruget i forhold til uddannelsen. Tallene viser, at personer uden erhvervsuddannelse er 32 procent mere på sygehuset end gennemsnittet. Det er en stigning set i forhold til 2006, hvor tallet kun var 20 procent over gennemsnittet.

I den anden ende viser de nye tal, at højtuddannede generelt er indlagt 35 procent mindre end gennemsnittet af befolkningen.

Usund livsstil er forskellen

Der er flere grunde til, at der er forskel på de højtuddannede og kortuddannede personers forbrug af sygehuse. Ifølge professor Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed, er en af de største forskelle mellem de to grupper deres livsstil.

- Dem med højere uddannelse lever generelt sundere end dem med lavere. Mange kortuddannede ryger en del, får ikke nok motion og spiser for meget usund mad. Derfor er de mere syge og bliver oftere indlagt på sygehuset, siger han.

Forbedringer kræver indsats

De seneste år er der både på arbejdspladserne og politisk kommet mere fokus på den generelle ulighed i sundheden. Ifølge Finn Diderichsen, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, er det ikke nemt at udjævne forskellen i sygehusforbruget.

- Vi har i en rapport til Sundhedsstyrelsen peget på 58 indsatser. Dem, som på kort sigt skulle have størst effekt og være ret billige, ville være at hæve afgifter, begrænse markedsføring og ændre tilgængelighed af tobak og alkohol. Indsatser for at få flere til gennemføre en ungdomsuddannelse vil også være vigtigt for at ændre den sociale arv, siger han.

Tidligere i år fremlagde Sundhedsminister Astrid Krag regeringens nye sundhedsudspil, hvor de lover at have ulighed i sundheden som et af de vigtige områder, de skal sætte ind over for de kommende år.