Skraldemænd går fløjtende glade på job

Miljø: Jobbet kan lugte. Glatte veje, tunge løft og spærret adgang driller. Men skraldemænd er glade for jobbet. Det skyldes holdånd, frihed og kultur uden brok, viser ny undersøgelse. Men der er trusler forude.

”Det bedste job, jeg har haft" "Gode kolleger, og det hele spiller bare". Det siger glad skraldemand i ny undersøgelse, der viser, at skraldemænd og kvinder er overraskende glade for jobbet. (Arkivfoto)”Det bedste job, jeg har haft" "Gode kolleger, og det hele spiller bare". Det siger glad skraldemand i ny undersøgelse, der viser, at skraldemænd og kvinder er overraskende glade for jobbet. (Arkivfoto)

En vinter skal gå, før fuglene synger igen. Så hvis du stod op til fløjt i din indkørsel eller sang fra baggården, så er det nok en glad skraldemand, du har hørt.

Der er nemlig mange skraldemænd, der smiler på jobbet. I hvert fald hvis man skal tro et nyt forskningsprojekt, der ser på fremtidens problem-job.

Og de mange skraldemænd, der tager skraldet med glæde, kommer bag på Peter Hasle, der er professor på det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Frihed med en smule brok

Han peger på, at glæden hos dem, der vender bøtterne, skyldes en særlig kultur, der har vægt på holdånd, frihed og mindre brok end i andre job. Det oplyser han til Magasinet Arbejdsmiljø.

Skraldemænd får dog ofte et skrald, der ikke burde være deres. Det sker, fordi deres arbejdsmiljø er under pres.

Det er kommunerne, der har ansvar for, at skraldet bliver samlet ind. Og for at der er god adgang, når spandene skal hentes. Men selve opgaven er udliciteret til private firmaer. Og det gør ansvaret uklart.

Efterlyser klare aftaler

Det samme gælder de såkaldte problemadresser, hvor borgere ikke har tingene i orden. For eksempel når skraldestativet er gemt bag væltede cykler. Eller når der aldrig er ryddet for sne.

Her er skraldemændene fanget mellem akkord, loyalitet over for vognmanden og borgere, der kan blive sure.

Det giver dårligt arbejdsmiljø, og det får Dansk Komite for Affald på banen. Komiteen efterlyser, at borgere, kommuner og vognmænd bliver bedre til at lave nogle klare aftaler, der kan bane vejen for fremtidens skraldemænd.