5.000 flere fleksjobbere på et år
Antallet af fleksjobbere er steget med 12 procent på et år. Nedslidning på arbejdsmarkedet skal snart til at koste arbejdsgiverne, siger Thomas Adelskov fra Socialdemokraterne.
Antallet af danskere i fleksjob fortsætter med høj hastighed. På et år er der blevet 12 procent flere, som ikke kan passe deres arbejde fuldt ud, viser tal fra Danmarks Statistik. (Arkivfoto.) Antallet af danskere i fleksjob fortsætter med høj hastighed. På et år er der blevet 12 procent flere, som ikke kan passe deres arbejde fuldt ud, viser tal fra Danmarks Statistik, offentliggjort fredag formiddag.
I første kvartal i år var der 46.800 fuldtidsmodtagere i fleksjob. Det er 5.100 flere i forhold til første kvartal 2007.
Tallet er dybt beskæmmende, siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedspolitiske ordfører Thomas Adelskov.
- Stadig flere slides ned på arbejdsmarkedet og havner i fleksjob eller på førtidspension. Da udviklingen åbenbart ikke vil vende, mener jeg, arbejdsgiverne skal til at have større medansvar.
S: Arbejdsgiverne skal betale
Thomas Adelskov forestiller sig en model a la Arbejdsgivernes Elevrefusion, hvor arbejdsgiverne betaler en vis procentdel.
Socialdemokraterne tog også i partiets jobplan fra januar fat på det stigende antal førtidspensionister og fleksjobbere.
- Vi har ikke noget helt konkret forslag endnu, men de mange mennesker, som ikke er på arbejdsmarkedet, er både en menneskelig tragedie og et økonomisk problem for samfundet, siger han.
- Ydermere går der mellem 11.000 og 12.000 på ledighedsydelse. De er visiteret til fleksjob, men jobbene findes ikke. Så der er også brug for, at arbejdsgiverne tager mere ansvar for at oprette fleksjob, påpeger Thomas Adelskov.
Flest i Jylland
Stigningen i fleksjob gælder alle landsdele. Den største procentvise stigning er sket i Sydjylland med 18 procent efterfulgt af Vestjylland og Fyn med 15 procent. Den laveste procentvise stigning ses i Københavns by med kun 1,5 procent.
Østjylland er den landsdel, der har flest fuldtidsmodtagere i fleksjob, efterfulgt af Sydjylland.
Ifølge Thomas Adelskov burde det netop i tider med mangel på arbejdskraft være nemmere at skaffe fleksjob. Selvom fleksjobberne ikke kan lave fuldtidsarbejde, kan de jo sagtens bidrage til arbejdsstyrken med masser af timer, mener han.