3F vinder sag mod ISS om afløsere
3F's Private Servicegruppe har fået rettens ord for, at rengøringsgiganten ISS har ansat afløsere på vilkår, der strider mod overenskomsten.
ISS har med andre opfundet sin helt egen model med afløsere, som voldgifts-retten nu har kendt ulovlig. Tre og et halvt års kamp mod rengøringskoncernen ISS' måde at ansætte afløsere på er endt med en meget vigtig faglig sejr til 3F's Private Servicegruppe.
Dommeren i voldgiftsretten, Per Sørensen, siger direkte, at overenskomsten med ISS ikke tillader ansættelsen af afløsere, som den store rengøringskoncern har gjort det.
Den rengøringsassistent, som sagen er rejst for, får en efterbetaling ligesom flere andre, der er "forkert" ansat. Derudover vil der også falde en endnu ikke fastsat bod til arbejdsgiveren. Men for næstformand i Servicegruppen Tina Møller Madsen er det allervigtigste, at afgørelsen med syvtommersøm slår det synspunkt fast, gruppen i årevis har kæmpet for.
- En milepæl i kampen mod daglejere, som vi vælger at kalde afløserne. Ja en kæmpesejr for hele vores fundament, siger Tina Møller Madsen.
Et par timer, måske ingen
Det daværende fagforbund KAD rejste sag for en nu tidligere ISS-ansat, i hvis ansættelsesbevis der stod, at hun "alene var ansat som afløser ved sygefravær og lignende". Det betød, at hun nogle uger havde et par timer, andre lidt mere – og i nogle slet ingen. Hun var også ansat fra gang til gang og fik derfor hverken sygedagpenge, pension eller andre sociale goder.
- Det ville vi simpelthen ikke acceptere, og derfor fik vi sagen sat i gang, oplyser forhandlingssekretær Marianne Henriksen fra Service-gruppen.
Tre måder at ansætte på
Ifølge 3F findes der i overenskomsten kun tre ansættelsesformer: Fuld tid, som i ISS-overenskomsten er på 30 til 37 timer, deltid på minimum 15 timer om ugen og så korttidsansættelser, der for eksempel kan være rengøring efter Melodi Grand Prix i Parken.
ISS har med andre ord opfundet sin helt egen model, som voldgifts-retten altså nu har kendt ulovlig.
- Det er ikke for meget sagt, at arbejdsgiverforeningerne undervejs nærmest har latterliggjort og hånet vore forhandlere, når vi har påpeget, at ISS-modellen ikke var i orden, siger Tina Møller Madsen.
Retten lagde også vægt på, at ISS selv på et tidspunkt havde foreslået KAD/3F at få en lokalaftale for afløsere. I retspapirerne blev det omtalt som en "smoking gun" (den rygende pistol, red) – eller det helt afgørende bevis for at overenskomsten heller ikke efter ISS' egen opfattelse gav mulighed for at ansætte afløsere.
Varierende arbejdstid
Der kan stadig laves ansættelser med varierende ugentlig arbejdstid. Men så er det under forudsætning af lokal enighed mellem virksomheden og tillidsrepræsentanten og/eller enighed mellem virksom-eden og den lokale fagforening. Og man skal være fuldtidsansat, altså mellem 30 og 37 timer, påpeger forhandlingssekretær Marianne Henriksen.
Den nedre grænse for arbejdstiden ifølge overenskomsten er 15 timer om ugen.
De ansatte, der har haft afløser-/daglejeransættelser ligesom hende, som retssagen omhandlede, vil derfor få reguleret deres timetal.