Kommuner tøvende mod illegalt arbejde

Kommuner og amter tøver med at lave klausuler, der kan forhindre entreprenører i at bruge illegal arbejdskraft, når byggepladsen er en skole, et hospital eller lignende.

Der har tidligere været problemer med illegal arbejdskraft på kommunale opgaver. Således blev der opført legepladser i mindst 47 danske byer af illegal arbejdskraft fra Polen i 1999-2001.Der har tidligere været problemer med illegal arbejdskraft på kommunale opgaver. Således blev der opført legepladser i mindst 47 danske byer af illegal arbejdskraft fra Polen i 1999-2001.

Kommuner og amter tøver med at lave klausuler, der kan forhindre entreprenører i at bruge illegal arbejdskraft, når byggepladsen er en skole, et hospital eller lignende. I Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) er vurderingen, at kun meget få kommuner og amter benytter sig af mulighederne for at kræve, at arbejdet skal udføres efter danske overenskomster.

- Det ville klæde kommunerne og amterne, at de gik forrest med at tage forholdsregler og holde orden i eget hus, sådan at risikoen for, at der opstår sager om illegal arbejdskraft, minimeres. Det er stadig et meget lille antal, der laver klausulerne, og det undrer mig, at man i mange store opgaver ikke tager hensyn til det, siger BAT's sekretariatschef, Gunde Odgaard, til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Illegale legepladser

Der har tidligere været problemer med illegal arbejdskraft på kommunale opgaver. Således blev der opført legepladser i mindst 47 danske byer af illegal arbejdskraft fra Polen i 1999-2001. En sag der kommer for retten i Horsens i begyndelsen af marts.

Hverken Amtsrådsforeningen eller Kommunernes Landsforening (KL) har overblik over, hvor mange af deres medlemmer, der bruger klausuler mod illegalt arbejde. KL's formand, Ejgil W. Rasmussen (V) opfordrer kommunerne til at tage fat på det.

- Det offentlige har en stor forpligtelse til at gøre, hvad det kan for at sikre rimelige arbejdsvilkår for dem, der kommer til Danmark. Derfor vil det være naturligt at bruge en bestemmelse, hvor der står, at arbejdet bør foregå efter dansk overenskomst, siger Ejgil W. Rasmussen til avisen.

Klausuler ikke brugt

Klausulerne bliver ikke brugt i Københavns Amt, der forventer at bygge for lidt over en halv milliard kroner i løbet af 2006.

Konstitueret direktør i amtet tekniske forvaltning, Iben Marcus-Møller, siger til avisen, at man går ud fra, at de danske regler bliver fulgt. Indtil man bliver opmærksom på, at der sker noget ulovligt, vil amtet ikke stille kravene til entreprenørerne.