Højere bøder skal nedbringe arbejdsulykker
Der sker alt for mange arbejdsulykker og dødsfald ude på de danske virksomheder.
Derfor lancerer beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) nu en handlingsplan for at forebygge og nedbringe antallet af ulykker.
Baggrunden er en markant stigning på godt 16 procent i antallet af anmeldte arbejdsulykker i løbet af tre år. Meget tyder på, at årsagen er, at virksomhederne sløser med sikkerheden. Ikke færre end 48.800 arbejdsulykker blev anmeldt i 2006 - 58 af dem var så alvorlige, at de medførte døden.
”Både vores nye analyse af arbejdsulykker, men også Arbejdstilsynets mange aktioner på byggepladser viser, at der fortsat er problemer med sikkerheden på mange arbejdspladser i Danmark,” siger beskæftigelsesministeren.
Et af elementerne i planen er, at virksomhederne skal rammes endnu hårdere på pengepungen, når de lader hånt om arbejdsmiljøreglerne.
”Vi bliver nødt til at sende et klart signal til arbejdsgiverne om, at sikkerheden skal tages alvorligt. Sløseri med sikkerheden kan koste menneskeliv. Derfor ønsker jeg, at bødeniveauet hæves til det dobbelte, når arbejdsgivere sløser med sikkerheden,” siger Claus Hjort Frederiksen.
I LO vurderer man, at højere bøder vil have en afskrækkende virkning på virksomheder med dårligt arbejdsmiljø.
Bøder er et af de skridt, man kan tage, siger formanden for 3F, Poul Erik Skov Christensen. Men han så langt hellere, at regeringen genindførte nogle af de virksomhedsbesøg fra Arbejdstilsynet, som den har barberet væk.
”Efter min opfattelse er årsagen til, at vores arbejdsmiljø ikke er så godt, som det burde være, at vi har mistet meget af den opsøgende aktivitet, som Arbejdstilsynets konsulenter foretog rundt om på virksomhederne og dermed den diskussion, vejledning og påbud, der blev givet,” siger han til Newspaq.
Poul Erik Skov Christensen peger desuden på, at arbejdsmarkedet kører for fuld skrue, og det har betydet, at der er kommet mange i arbejde, der ikke har så stor erfaring. Derfor er der behov for større opmærksomhed på arbejdsmiljøet og reglerne om arbejdets udførelse.
I BAT-kartellet hilser sekretariatsleder Gunde Odgaard handlingsplanen velkommen. Han understreger dog også over for Newspaq, at de højere bødestraffe ikke kan stå alene. Tilsynet og kontrollen med virksomhederne skal også opprioriteres, mener han.
Udover højere bøder til virksomhederne er andre led i handlingsplanen, at der skal være en målrettet indsats over for nyansatte, som tegner sig for næsten hver tredje arbejdsulykke.
Desuden skal der laves en ny ulykkesstatistik for udenlandske arbejdstagere i Danmark.
Se handlingsplanen her: http://www.bm.dk/graphics/Dokumenter/Presse%20og%20nyheder/Pressemeddelelser/2008/080115_Handlingsplan.pdf