Kend dine rettigheder: Får du dine G-dage?

Du har ret til G-dage eller arbejdsgivergodtgørelse, hvis du bliver afskediget. Men mange kender ikke deres rettigheder, når det handler om at få den lovpligtige betaling af arbejdsgiver.

Mange er ikke klar over, at de har ret til G-dage, hvilket er tre dages løn betalt af arbejdsgiveren, hvis de bliver fyrede eller hjemsendt. (Foto: Colourbox)Mange er ikke klar over, at de har ret til G-dage, hvilket er tre dages løn betalt af arbejdsgiveren, hvis de bliver fyrede eller hjemsendt. (Foto: Colourbox)

Vi kender alt til J-dag, hvor den traditionelle julebryg bliver frigivet, men når det kommer til G-dag, så bliver flere lidt mere forvirrede.

Og i tiden nu hvor flere virksomheder varsler fyringer, så er det godt at have styr på sine rettigheder til G-dage.

G-dage er såkaldt arbejdsgivergodtgørelse, som betyder, at hvis du bliver afskediget, hjemsendt eller lignende, så har arbejdsgiveren faktisk pligt til at betale de tre første ledighedsdage.

For at du kan få udbetalt de tre ledighedsdage kræver det, at du inden for de sidste fire uger har haft minimum 74 arbejdstimer, som svarer til to uger på fuld tid. Arbejdsgiver skal betale i alt 16 gange per år.

Kender ikke til G-dage

Især unge medlemmer, der ikke før har været i dagpengesystemet, kender ikke til G-dage, og derfor bliver de snydt for penge, som lovmæssigt skal tilkomme dem, siger Bent Darré, der er sekretær ved 3Fs A-kasse.

- Kravet for at få arbejdsgivergodtgørelse er, at man er medlem af en a-kassse. I a-kassen vil et afskediget medlem få at vide, at vi ikke udbetaler dagpenge de tre første dage, fordi arbejdsgiver simpelthen skal betale for de tre første dages dagpenge, siger Bent Darré.

Virksomheder kan være frække

Bent Darré har erfaring med, at typisk små virksomheder eller vikarbureauer nogle gange prøver at snyde med G-dagene.

- Det er ofte på løsarbejderområdet, at virksomheder kan være frække og ansætte lige under de 74 timer, som man skal have for at kunne få G-dage, forklarer Bent Darré og fortsætter:

- Så venter de med at ansætte medarbejderen i 14 dage og ansætter efter samme forhold igen. På den måde slipper virksomhederne med nogensinde at skulle betale de ekstra penge, selv om det er noget svineri, siger Bent Darré.

- Folk er jo desperate efter arbejde, så man har måske tendens til at se igennem fingre med de arbejdsforhold, selv om man snyder sig selv.

Kender du til G-dage?

Vidste du, at du har ret til G-dage, hvis du bliver fyret eller hjemsendt?

Eller har du haft dårlige erfaringer med udbetaling af G-dage fra arbejdsgiver?

Deltag i debatten og skriv din kommentar i feltet efter artiklen.