Læber skal også vintervedligeholdes

Kampagne mod kræft fortsætter – og intensiveres formentlig igen til næste sommer.

Ud over at huske hjelmen skal bygningsarbejderen nu også huske læbepomaden. 
 (Foto fra kampagnematerialet.)Ud over at huske hjelmen skal bygningsarbejderen nu også huske læbepomaden. (Foto fra kampagnematerialet.)

Sommeren er ved at gå ned, men der findes stadig skadelige ultraviolet stråling i luften. Derfor skal bygningsarbejdere og andre, som færdes meget ude, fortsætte med at beskytte deres læber med en pomade.

Anvend den hele året, opfordrer Branchearbejdsmiljørådet Bygge & Anlæg.

Læberne skal dækkes, fordi de er udsatte. De kan ikke ligesom huden danne en beskyttende brun glød. Hvert år får 80 danskere konstateret læbekræft.

BAR Bygge & Anlæg har i år uddelt 2.700 læbepomader. Sekretariatsleder Jacob Munk regner med at tage kampagnen op igen næste forår, når solen på ny tiltager i styrke. Men samtidig appellerer han til de ansatte om også at smøre læberne i vinter.

- Solen kan skade året rundt. Det er den samlede mængde, der kan føre til kræft, siger Jacob Munch.

Ligesom på skiferie

Mange kender til at bruge læbepomade på skiferien, men strålingen kan være lige så slem på en byggeplads i februar.

Bygningsarbejdere er særligt udsatte, fordi de opholder sig ude stort set enhver solskinstime året rundt.

Jacob Munk havde håbet at få udleveret endnu flere læbepomader i år. Han tror, der er en træghed i branchen i forhold til nye initiativer. Der er ikke kommet så mange henvendelser fra virksomhederne, som han havde regnet med og håbet på.

- Mange kvinder bruger læbepomade som noget helt naturligt. Nu skal det være lige så almindeligt for bygningsarbejdere og andre, der opholder sig meget ude, siger Jacob Munk.