Angst ødelægger 100.000 danskeres liv

Der mangler sammenhæng i behandlingen af folk med en angstdiagnose. Psykiatrifonden indleder i morgen fire års kampagne.

Mindst 100.000 danskere hæmmes i deres daglige liv af alvorlige angstdiagnoser. II morgen indleder Psykiatrifonden en kampagne for bedre behandling. (Arkivfoto)Mindst 100.000 danskere hæmmes i deres daglige liv af alvorlige angstdiagnoser. II morgen indleder Psykiatrifonden en kampagne for bedre behandling. (Arkivfoto)

Mindst 100.000 danskere hæmmes i deres daglige liv af alvorlige angstdiagnoser. De største omkostninger er de menneskelige - udstødning, følelsesmæssige problemer og ofte misbrug.

Men angsten koster også dyrt i sundhedsudgifter og sygefravær på arbejdspladsen, og ifølge direktør Jes Søgaard fra Dansk Sundhedsinstitut foregår der i dag et stort samfundsspild omkring angstlidelser.

Der mangler speciallæger, bortset fra i fem-seks af landets kommuner skal folk med angstsymptomer selv betale psykologbehandling, og endelig snakker behandlingssystemerne slet ikke sammen, pointerede Jes Søgaard på en konference, der var optakten til en stor firårig landsindsats mod angst, som Psykiatrifonden står bag.

Koster milliarder

Der foreligger ingen sikre tal om angstsygdomme og heller ikke mange undersøgelser af området. Men både Jes Søgaard og formanden for Psykiatrifonden, overlæge Jens Gerlach, vurderer, at de 100.000 alvorligt ramte er et godt bud.

Tæller man fobier som eksempelvis angst for edderkopper og store pladser med, er der i dag cirka 250.000 danskere, som falder ind under kategorien angstlidelser.

Jes Søgaard anslår, at angst samlet koster samfundet fire milliarder kroner om året. Heraf kunne langt de fleste hentes hjem igen, hvis de angstramte fik en rigtig behandling, så de eksempelvis kan passe deres arbejde. Når personer med angst går til lægen, er det som oftest på grund af fysiske symptomer, og alene her kan der spares mange ressourcer.

Flere får angstdiagnoser

Tom G. Bolwig, der er professor emeritus på Rigshospitalets Psykiatriske afdeling, mener, der er grund til at tro, at stress og angst er i stigning.

Mennesket er ifølge Tom G. Bolwig indrettet til at leve i flokke på maksimalt 70 individer.

- Men vi er nødt til at møde en masse mennesker, vi ikke kan fordrage, og det er en stor stressfaktor.

Ifølge Jes Gerlach skal der opbygges et godt samarbejde med de nye regioner, der har driftsansvaret for sundhedsvæsenet.

- Nu er det kommunerne, der skal betale for indlæggelser, og det kommer til at koste kroner, hvis de ikke gør noget, sagde han og foreslog, at der i alle store kommuner bør være depressions- og angstskoler, som kan være med til at tage angstsygdommene i opløbet.

Sundhedsministeriet har bevilget en million om året i fire år til landsindsatsen mod angst. Kampagnen skydes i gang i morgen på Panum-Instituttet i København af Kronprinsesse Mary, der er protektor for Psykiatrifonden.