Politiet dropper hver anden sag om illegalt arbejde

Hver anden chef er sluppet for straf i sager om udnyttelse af udenlandske arbejdere.

Tre polakker arbejdede og boede i et industrikvarter i Tarp, men var blevet ansat uden at have arbejdstilladelse. Cheferne bag det illegale arbejde gik fri, fordi politiet tog fem år om at efterforske sagen, og så var den forældet.  (Arkivfoto)Tre polakker arbejdede og boede i et industrikvarter i Tarp, men var blevet ansat uden at have arbejdstilladelse. Cheferne bag det illegale arbejde gik fri, fordi politiet tog fem år om at efterforske sagen, og så var den forældet. (Arkivfoto)

Fem år, og så var sagen mod de sigtede bagmænd forældet. I Tarp i Sønderjylland har politiet syltet en sag om illegalt arbejde i fem år, så sagen blev forældet, og de to chefer gik fri uden at komme i retten eller få en bøde.

Men sagen fra Tarp er langt fra den eneste. Over hele landet slipper danske arbejdsgivere fri i sager om illegalt arbejde. Det afslører et svar fra Justitsminister Morten Bødskov (S) til Enhedslistens Finn Sørensen.

Siden østarbejdere begyndte at arbejde i Danmark i 2004, har politiet opgivet at føre sag mod hver anden arbejdsgiver, der er blevet anmeldt eller sigtet for at udnytte illegal arbejdskraft. I alt har 1.192 chefer undgået en sag, fordi politiet har opgivet den.

Palle Bisgaard, forhandlingssekretær i 3F, er fortørnet over, at Politiet har opgivet så mange sager.

- Det er altid den danske bagmand, der tjener pengene. Det er sjældent kunderne eller de udenlandske virksomheder, der tjener de store penge, siger Palle Bisgaard.

Bøder på stedet

I dag er det ikke længere nødvendigt for østarbejdere at have en arbejdstilladelse. I stedet skal de udenlandske firmaer være registreret. Men hvert tredje østfirma arbejder ulovligt i Danmark.

Derfor mener 3F, at Arbejdstilsynet skal kunne udstede bøder nu og her, når de afslører ulovlige firmaer. I stedet for at sende sagerne videre til politiet.

- Det støtter vi varmt. Vi er nødt til at have nogle skrappere redskaber, når virksomheder bruger ulovlige firmaer, siger Finn Sørensen.

Minister åben for forslag

Minister for beskæftigelse Mette Frederiksen er åben over for at Arbejdstilsynet kan udstede bøder til ulovlige firmaer og deres bagmænd.

Hun meddeler via sin pressechef, at hun først vil udtale sig om forslaget senere på året. 1. oktober skal et udvalg under regeringen og Enhedslisten komme med flere forslag til at stoppe social dumping.