Billund: Bodum-projekt godkendt af SiD

SiD i Billund har selv godkendt Bodumprojekt, siger Billunds borgmester. Vi har ikke sagt ja til ulovlig konkurrenceforvridning, svarer SiD-afdelingen.

SiD afviser, at afdelingen har godkendt, at Billund Kommunes  projekt - hvor ledige bistandsklienter samlede og monterede blandt andet Bodum-kaffekander - måtte være konkurrenceforvridende.SiD afviser, at afdelingen har godkendt, at Billund Kommunes projekt - hvor ledige bistandsklienter samlede og monterede blandt andet Bodum-kaffekander - måtte være konkurrenceforvridende.

Billunds borgmester Preben Jensen (V) har det på ingen måde skidt med den ulovlige konkurrenceforvridning i byens Bodumprojekt.

- Billund Kommune har hele vejen igennem handlet i god tro på baggrund af Arbejdsmarkedsrådets afgørelse fra august 1999. Som en klar medspiller i projektet har vi haft SiD Billund, som via sit medlemsskab af koordinationsudvalget i Billund Kommune har haft fuld indsigt i projektet, siger borgmester Preben Jensen, der efter eget udsagn har det godt med sagen.

Han henviser til, at arbejdsmarkedsrådet i Ribe Amt i 1999 sagde god for projektet og ifølge borgmesteren slog fast, at der ikke var tale om konkurrenceforvridning - og at monteringsarbejdet vurderedes til at forbedre beskæftigelsesmulighederne for ledige.

Sludder og vrøvl

Formanden for SiD i Billund Ole Pihl Marcussen kan på ingen måde genkende sin borgmesters udlægning af sagen.

- Det er rigtigt at SiD har godkendt arbejdet i aktiveringsfabrikken og set på det løbende. Men vi har på ingen måde sagt god for, at produktionen måtte foregå på konkurrenceforvridende vilkår. Det kan jeg heller ikke forestille mig, at arbejdsmarkedsrådet har sagt god for - for det er som bekendt ulovligt, siger Ole Pihl Marcussen.

- Det er sludder og vrøvl fra borgmesterens side. At det nu har vist sig, at Billund og syv andre kommuner har bedrevet konkurrenceforvridning er alene kommunernes ansvar. Det var i øvrigt SiD, der i foråret 2003 indklagede Billund Kommune for arbejdsmarkedsrådet på grund af mistanke om netop konkurrenceforvridning, SiD-formanden.

Ærgrer sig

Billund Kommune ærgrer sig fortsat over at det lokale Bodumprojekt måtte stoppe, fordi arbejdsmarkedsrådet i efteråret sagde stop.

- Det beklager vi, da monteringsarbejdet var særdeles velegnet som jobprøvning. De store tabere i sagen, er  - desværre - borgere som har problemer nok i forvejen, siger borgmester Preben Jensen.

Også den udlægning afviser SiD.

- Det arbejde, bistandsmodtagerne har udført på aktiveringsfabrikkerne i otte kommuner, blev udført af omkring 25 indvandrerkvinder før Bodum købte fabrikken Multiplast A/S i slutningen af 90'erne. Mon borgmesteren har spurgt sig selv om, hvad de kvinder laver i dag, siger SiD-formand Ole Pihl Marcussen.

I et notat fra Billund Kommune til Fagbladet er der ikke svar på SiD-formandens spørgsmål. Til gengæld konstaterer Billund Kommune følgende:

"I Billund Kommune er der ca. 8.800 arbejdspladser, hvilket udgør mere end 1 arbejdsplads pr. indbygger i alderen 0 - 100 år. Monteringsarbejdet har derfor ikke virket konkurrenceforvridende lokalt".

"I Billund Kommune er monteringsarbejde hovedfunktionen på mange af de private arbejdspladser og kommunens aktiveringsindsats har dermed medvirket til at optræne og kvalificere kontanthjælpsmodtagere og sygedagpengemodtagere, så de ikke behøvede at pendle langt for at komme i arbejde".