Sagsbehandling gør syge mere syge

Mistænkeliggørelse, økonomisk usikkerhed og kastebold mellem skiftende sagsbehandlere. Sygedagpengesystemet gør i mange tilfælde alvorligt syge mere syge.

Langtidssyge får samme symptomer som torturofre, mener socialrådgiver. Kommunal sagsbehandling gør dem mere syge. (Arkivfoto)Langtidssyge får samme symptomer som torturofre, mener socialrådgiver. Kommunal sagsbehandling gør dem mere syge. (Arkivfoto)

De føler sig mistænkeliggjort, er kastebold mellem skiftende sagsbehandlere og mangler økonomisk sikkerhed. Hvis man ikke er syg, så bliver man det, når først man kommer ind i sygedagpengesystemet.

Det svarer 22 ud af 23 socialrådgivere i 3F i en rundspørge foretaget af Nyhedsbrevet 3F.

Jesper Kragh-Pedersen, socialrådgiver i 3F, oplever, at syge medlemmer får diagnosticeret varige mentale skader.

- Det er min opfattelse, at det, som mange langtidssyge udsættes for, har karakter af mishandling. Mange ender med symptomer, man også ser hos mennesker, der har været udsat for tortur, siger han.

Det går ud over psyken

I Dansk Fibromyalgi-Forening kender man udemærket til problemet. Socialpolitisk konsulent i foreningen, Berit Petersen, er ikke i tvivl om, at nogle kommuners sagsbehandling i flere tilfælde gør foreningens medlemmer mere syge.

- Flere af vores medlemmer oplever, at sagsbehandlerne er meget mistroiske over for dem og snakker decideret grimt til dem. Vi har ofte opringninger fra medlemmer, der er kede af måden, de bliver behandlet på.

- De fortæller, at det er hårdt at blive behandlet sådan, når man er syg, og at de bliver mere syge af det. Det går hårdt ud over psyken, siger Berit Petersen.

Presset gør dem mere syge

Socialrådgiver i Scleroseforeningen Janni Jensen ser ofte eksempler på, at medlemmernes sygedagpenge bliver stoppet, selvom de endnu ikke har fået afklaret deres arbejdsevne. Og det økonomiske pres oveni en svær sygdom, kan være med til at gøre folk mere syge.

- Vi har blandt andet en kvinde med sclerose og kræft. Begge uhelbredelige sygdomme, men de stoppede sygedagpengene alligevel.

Janni Jensen mener desuden, at gentagne arbejdsprøvninger er med til at øge presset.

- Folk er så bange for at miste deres sygedagpenge, at de presser sig selv. Det kan medføre et såkaldt attack, der er et sygdomsangreb på centralnervesystemet.