Ledige får mindre uddannelse end folk i arbejde
Er du i job, får du mere uddannelse, end hvis du er ledig, viser nye tal. - Det er skævt, mener 3F's forbundssekretær Per Christensen.
Beskæftigede får mere uddannelse end ledige. Men det burde næsten være omvendt, mener 3F's Per Christensen. Næsten 70 procent af folk, der er i arbejde, deltager i løbet af et år i en eller anden form for efterudannelse. Blandt ledige er tallet 58 procent. Og blandt personer udenfor arbejdsstyrken er tallet kun 24 procent.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Tallene dækker over både formel uddannelse, der fører til en eksamen, og mere uformel uddannelse, som for eksempel kurser, seminarer og work-shops. Undersøgelsen regner i øvrigt AMU-kurser til den sidste kategori.
Selvom ledige får mindre uddannelse end beskæftigede, er der en tendens til, at ledige får forholdsmæssigt mere formel uddannelse end beskæftigede. Men de uformelle uddannelser fylder mest, både hos beskæftigede og ledige.
Forventer konkrete bud fra regeringen
- Tallene burde være omvendt, mener 3F's forbundssekretær Per Christensen.
- Det er fint, at folk i arbejde har mulighed for efteruddannelse. Men det er jo helt skævt, at ledige får mindre uddannelse end beskæftigede gør. Når man er ledig, har man netop tid til - og brug for - at få en grundig opkvalificering, så man kan komme tilbage på arbejdsmarkedet med ny viden og nye evner, siger han.
- Et uddannelsesløft af arbejdsstyrken står højt på både vores og regeringens dagsorden. Så jeg forventer klart, at regeringen snart kommer med konkrete bud på, hvordan vi kan forbedre netop de lediges muligheder for at få mere uddannelse, tilføjer Per Christensen.