S: Fokus på personalemangel i Forsvaret

Det kniber med økonomien i det danske forsvar, da udgifterne til Forsvarets internationale operationer har nået grænsen, langt før målet for antallet af udsendte soldater er opfyldt.

Allerede nu bruger Forsvaret hele det beløb, der er afsat til internationale operationer, selvom man ikke er oppe på de 2.000 udsendte soldater, som er lovet, når vi frem til 2009.
Forsvarskommandoen advarer derfor om, at det ikke er muligt at udsende så mange soldater inden for den årlige økonomiske ramme på 914 millioner kroner.
- Vi har ikke opgivet målsætningen om at kunne udsende 2.000 soldater inden for den økonomiske ramme. Men som situationen ser ud lige nu, bliver det dyrere end ventet, siger forsvarschef Jesper Helsø til Berlingske Tidende.
Socialdemokraternes forsvarsordfører, Poul Andersen, mener, det er rigtigt af Forsvaret at gøre opmærksom på problemerne med at få økonomien til at hænge sammen. Men han påpeger et andet problem. Nemlig om det overhovedet er muligt at skaffe soldater nok til at sende ud.
- Der er en meget stor fragang fra Forsvaret. Det er utrolig vigtigt, at Forsvaret får arbejdet med bedre løn- og ansættelsesvilkår for det ansatte personale. Der er blevet gjort opmærksom på det her. Der er allerede omkring 800 til 1.000 ledige stillinger i Forsvaret, og det har utrolig stor betydning for det slid, der er på dem, der skal sendes ud fremover, siger Poul Andersen til radiomagasinet NyhedsXpressen.
Han forklarer, at man venter spændt på en tilbagemelding fra Forsvaret på en løsning af bemandingsproblemerne.
Forsvarsordføreren understreger, at det er en politisk prioritering, der skal ske om, hvor mange steder man skal være til stede ude i verden. For soldaterne skal kun sendes ud, hvis uddannelse, sikkerhed og materiel er i orden.
Forsvarsminister Søren Gade (V) vil ikke kritisere Forsvaret for dårlig økonomistyring, men han fastholder ambitionen om, at der skal udsendes 2.000 soldater.