Illegalt arbejde et voksende problem

BAT-undersøgelse viser, at lovstramninger ikke har dæmmet op for brugen af illegal arbejdskraft. Samfundet mister næsten en halv milliard kroner om året.

Tre tjekkiske håndværkere - den ene her med ryggen til - var i Juelsminde i maj måned for at bygge et sommerhus på dette fundament, men blev afsløret efter blot et par dages arbejde og måtte rejse hjem. Tre tjekkiske håndværkere - den ene her med ryggen til - var i Juelsminde i maj måned for at bygge et sommerhus på dette fundament, men blev afsløret efter blot et par dages arbejde og måtte rejse hjem.

Ganske markante lovstramninger i sommeren 2000 har ikke dæmmet op for brugen af illegal arbejdskraft i Danmark.

Det afslører en dugfrisk undersøgelse, som Bygge-, Anlægs- og Trækartellet har gennemført inden for bygge- og anlægsområdet samt landbrug, skovbrug og gartneri.

Sammenholdt med en tilsvarende undersøgelse i 1999 er der tale om en stigning på omkring 10 procent.

- En stigning på 10 procent lyder i sig selv ikke voldsom, men det er ikke desto mindre alarmerende, fordi lovstramningen jo skulle være med til at dæmme op for brugen af illegal arbejdskraft, siger BAT-kartellets leder Gunde Odgaard.

- Undersøgelsen viser imidlertid, at lovstramningen samt fagforbundenes og myndighedernes øgede fokus på bekæmpelsen af illegal arbejdskraft kun har medført en svag opbremsning af skrupelløse danske arbejdsgiveres og bygherrers udnyttelse af fattige østeuropæiske arbejde.

Koster samfundet 460 millioner årligt

Undersøgelsen er baseret på tilbagemeldinger fra SiD's, TIB's og Malerforbundets afdelinger. I forhold til antallet af tilbagemeldinger, er der herefter foretaget et skøn.

Ifølge undersøgelsen vurderes der i 2002 at være 6.555 illegale arbejdstagere i landet. Det er en stigning på omkring 800 i forhold til sidste år. De fleste kommer fra Polen, Letland og Litauen.
Svarene fra lokalafdelingerne giver, hedder det i rapporten, "en stærk indikation af, at der er tale om organiseret kriminalitet, idet der er tale om netværk og agenter."

Det er BAT's vurdering, at samfundet årligt går glip af omkring 460 millioner kroner i manglende skat og told som følge af det illegale arbejde. Og det er især almindelige danskere og uorganiserede arbejdsgivere, der udnytter den illegale arbejdskraft.

Indsats skal skærpes

BAT mener, at der er brug for en forstærket indsats mod illegalt arbejde. Man forestiller sig blandt andet, at fagforeningerne skærper overvågningen, at politiet sørger for hurtigere efterforskning i anmeldte sager, at domstolene konsekvent benytter lovgivningens adgang til konfiskation af arbejdsgiverens fortjeneste samt at politiet underretter Told & Skat, når der sker efterforskning.

BAT mener, at det er værd at overveje, om vi i Danmark skal have et bødeniveau for at bruge illegal arbejdskraft, som man har det i Tyskland, hvor det kan koste op til en halv million euro eller i nærheden af fire millioner danske kroner.

Generelt mener man dog, at den danske lovgivning - efter stramningerne - er god nok.

- Det der skal til er, at politi, domstole og andre myndigheder opnår den tilstrækkelige viden om illegalt arbejde, afsætter de nødvendige ressourcer og indleder de nødvendige samarbejder, så alle arbejdsgivere, der benytter illegale arbejdstagere, også modtager den straf, som loven allerede i dag giver mulighed for, siger Gunde Odgaard.