Ledige parkeres på passive ydelser
Et halvt år efter at have mistet jobbet får hver syvende 3F'er sygedagpenge, kontanthjælp eller forsørger sig selv. Kun halvdelen er kommet i arbejde igen.
Efter et halvt års ledighed modtager hver syvende 3F'er enten ydelser som sygedagpenge og kontanthjælp. Efter et halvt års ledighed modtager hver syvende 3F'er enten ydelser som sygedagpenge og kontanthjælp. Eller også klarer de sig helt uden hjælp fra det offentlige. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase, DREAM.
Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, er bekymret for, at mange af disse 3F'ere vil have ganske svært ved at komme i job igen.
- Når opsvinget kommer igen, vil mange af dem have meget lang vej tilbage på arbejdsmarkedet, siger Lars Andersen.
Lang vej tilbage
Tallene viser også, at kun godt halvdelen af 3F'erne er i arbejde seks måneder efter, at de blev fyret. Hver fjerde 3F'er er på dagpenge. Og seks procent er aktiveret.
Ifølge Lars Andersen víser tallene, at 3F'erne i det hele taget er hårdt ramt af krisen.
- Selvom kun hver fjerde 3F'er er på dagpenge et halvt år efter, de mistede jobbet, så er der rigtigt mange andre, som heller ikke er i job. Det er for eksempel aktiverede, som bare ikke tæller med i den normale arbejdsløshedsstatistik, siger han.
Flere langtidsledige
Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at ledigheden gik ned med 800 personer i juli. Men den steg med godt 5000, hvis man indregner folk på aktivering. Det er den højeste stigning i den såkaldte bruttoledighed i månedsvis.
En anden ny opgørelse fra 3F viser også, at antallet af langtidsledige er eksploderet. Samtlige 3F-afdelinger har registreret stigende langtidsledighed det sidste år. Her fremgår det, at langtidsledigheden i gennemsnit steg med 111 procent fra august 2009 til juli 2010.