Kostskoler fastholder landbrugselever
Landbrugskostskolerne scorer flotte tal, når det handler om at fastholde elever i uddannelse. Det viser en rundringning foretaget af Fagbladet 3F. Kostskoleformen er en stor del af forklaringen.
Kostskoleformen på landbrugsskolerne fastholder eleverne. (Foto: Colourbox) Sammenlignet med andre erhvervsuddannelser ligger landbrugsskolerne lunt i svinget i forhold til at fastholde de unge. Flere landbrugsskoler, som Fagbladet 3F har været i kontakt med, melder ud, at over 90 procent af deres elever sidste år fuldførte den uddannelse, de var startet på. Et tal, der ligger langt over det samlede gennemsnit.
Det hænger i høj grad sammen med, at mange landbrugsskoler er kostskoler, hvor størstedelen af eleverne bor, spiser og holder fri sammen, lyder det fra forstanderne.
Skal du ikke op, kammerat?
Eleverne får ikke bare et tæt forhold til hinanden men også til skolens lærere og ledelse. Og det giver nogle muligheder, som ikke findes på andre uddannelser.
- Kostskoleformen gør, at der er mere voksenkontakt uden at det bliver kontrol. Vi kan gribe hurtigt ind, hvis en elev viser tegn på frafald. Det er jo tit små ting. For eksempel kan en elev have svært ved at komme op om morgenen. Så kan vi gå direkte ned og sige: Skal du ikke op kammerat? siger forstander på Nordjyllands Landbrugsskole, Niels Quist-Jensen.
På Agroskolen Hammerum har forstander Marianne Oksbjerre tildelt en kvindelig lærer støttetimer til elever, der er på vippen. Og de timer er godt givet ud.
- Jeg tror, hun har reddet tre-fire elever. Vi kender de unge og er tæt på dem. Vi gør meget for at støtte dem fagligt, siger forstanderen.
Højskoletradition
Kontorchef for erhvervsfaglige uddannelser hos Ministeriet for Børn og Undervisning Jørgen Torsbjerg Møller bekræfter, at landbrugsskolerne har en evne til at fastholde de unge.
- Det er rigtigt, at gennemførselsprocenten generelt er bedre på landbrugsskolerne end på øvrige erhvervsuddannelser, siger han.
Kostskoleformen er en konsekvens af, at landbrugsuddannelserne oprindeligt er nært beslægtet med højskolerne. Det er den tradition og det idégrundlag, landbrugsskolerne trækker på, forklarer Jørgen Torsbjerg Møller.
Indtil 2008 havde landbrugsuddannelserne sin egen lovgivning. I dag hører de under den samme lovgivning som de øvrige erhvervsuddannelser. Undervisningsministeriets opgørelse over, hvor mange elever der droppede ud af en erhvervsuddannelse i 2011, er stadig undervejs.