Haarder ind i sag om Pejsegården
Både S og SF vil have undervisningsministeren til at tage stilling til sagerne om dårligt arbejdsmiljø for tjener- og kokkeelever.
Kan det virkelig være rigtigt, at en virksomhed ikke kan miste retten til at have elever, selv om arbejdsmiljøet er ringe. Det spørgsmål vil både SF’s arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, og den socialdemokratiske uddannelsesordfører, Kim Mortensen, have svar på fra undervisningsminister Bertel Haarder.
Spørgsmålene er affødt af de forhold på Pejsegården i Brædstrup, som Nyhedsbrevet 3F har beskrevet i en række artikler. Senest har to kokkeelever fået erstatning på 170.000 kroner. En af dem fik lagt en varm wienerschnitzel på hånden, fordi tempoet var for lavt.
”Undervisningsministeriet eller Folketinget må indføre en regel, der siger, at en sådan arbejdsplads kan fratages retten til at have elever,” siger Eigil Andersen til Nyhedsbrevet.
Han mener, at den endelige beslutning enten skal lægges i hånden på branchens faglige udvalg, hvor der sidder folk fra både fagbevægelse og arbejdsgiverne, eller hos Tvistighedsnævnet, hvor der sidder tre fra LO-siden, tre fra arbejdsgiversiden og en landsdommer.
Eigil Andersen vil have undervisningsministeren til at bekræfte, at man i dag ikke kan fratage en arbejdsgiver retten til at have elever på grund af et dårligt psykisk arbejdsmiljø.
”Jeg vil desuden spørge, hvad han mener om forslaget om at indføre dette som en mulighed,” siger Eigil Andersen.
For Kim Mortensen er der ingen tvivl om, at Pejsegården er helt uegnet som læreplads og til stor skade for hele branchen.
”Jeg har derfor skrevet til Undervisningsministeren og bedt ham rette henvendelse til Pejsegården. Undervisningsministeriet er jo overdommer, når det handler om tilsynet med lærlingeuddannelser. Den overdommer-funktion har ministeriet tilsyneladende ikke udfyldt eller været bevidst om i denne sag,” siger Kim Mortensen.
Han mener, at undervisningsministeren bør rette henvendelse til det faglige udvalg og bede udvalget aflægge Pejsegården et besøg hurtigst muligt.
Tanja Brauer, der er formand for Det Faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen, oplyser, at de faglige udvalg for både tjener- og kokkeuddannelserne for cirka halvandet år siden havde et møde med Pejsegården på baggrund af de mange sager.
Men hun påpeger, at de faglige udvalg ingen sanktionsmuligheder har.
”Godkendelserne til elever kan i dag kun fjernes ud fra et uddannelsesmæssigt aspekt. Hvis eleverne for eksempel hele tiden dumper til deres svendeprøver. Men at det psykiske arbejdsmiljø er så dårligt, at eleverne ikke lærer noget, kan vi ikke gøre noget ved.,” siger Tanja Brauer til nyhedsbrevet.