Unge mænd taber praktikjagten

Manglen på praktikpladser går værst ud over de unge mænd. 3F peger på, at sociale klausuler alene inden for bygge-anlæg ville skabe op til 2.000 praktikpladser.

Bygge-anlæg er en af de mest populære indgange på grundforløbet på erhvervsuddannelserne.Bygge-anlæg er en af de mest populære indgange på grundforløbet på erhvervsuddannelserne.

Unge mænd er hårdere ramt af manglen på praktikpladser end de unge kvinder. Det viser antallet af praktikpladssøgende før den økonomiske krise i 2008 og efter krisen i 2012.

Før krisen søgte stort set lige mange unge mænd og kvinder praktikplads. Men ifølge tal fra Undervisningsministeriet er antallet af mandlige ansøgere mere end tredoblet: Fra 1.878 i februar 2008 til 5.851 i februar 2012. For kvindernes vedkommende er der sket under en fordobling: Fra 1.832 til 3.506 kvindelige praktikpladssøgende.

Lektor Peter Damlund Koudahl fra Aarhus Universitet, Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), peger på, at den økonomiske nedgang er gået værst ud over brancher, der traditionelt tiltrækker flest unge mænd. Det vil sige, at mange unge mænd forgæves søger praktikplads inden for bil, fly og andre transportmidler, bygge og anlæg og strøm, styring og IT.

- Det er en sandsynlig forklaring på, hvorfor drengene er hårdest ramt, siger Peter Damlund Koudahl.

Adgangsbegrænsning

Det merkantile område - handel og kontor - der også er stort, er meget søgt af unge kvinder.

- Men vi ved fra forskning, at mange af eleverne på det merkantile grundforløb ikke søger praktikplads, men ofte for eksempel forbereder sig på HF og HHX. Eller prøver at forbedre deres folkeskolekarakter, siger Peter Damlund Koudahl som en forklaring på, hvorfor de unge kvinder er sluppet billigere.

Desuden kan adgangsbegrænsning medvirke til forskellen mellem de to køn.

- På nogle uddannelser, der er meget populære blandt pigerne, for eksempel frisør, mediegrafiker og veterinærsygeplejerske, er der adgangsbegrænsning. Det betyder, at der er ganske få praktikpladssøgende. For frisørelever gælder det, at de kun kan påbegynde uddannelsen, hvis de på forhånd har en praktikplads, siger han.

Sats på sociale klausuler

Forbundssekretær i 3F Per Christensen understreger, hvor vigtigt det er, at der bliver satset på sociale klausuler. Så virksomhederne tvinges til at tage lærlinge ind, hvis de vil bygge for kommuner og stat.

- En række kommuner har allerede indført sociale klausuler, og det virker. Vi har lavet en beregning, der viser, at hvis alle kommuner brugte sociale klausuler, ville det alene indenfor bygge-anlægsområdet kunne skabe helt op til 2.000 nye praktikpladser. Og vi kan jo se, at det er et fagområde, som de unge efterspørger allermest, siger Per Christensen.