Oppositionen: Gem pisken af vejen
DF afviser på linje med S og LO, at der er behov for flere opstramninger over for de ledige. VK's velfærdsudspil tirsdag ventes dog, at indeholde forslag til en hårdere kurs mod ledige.
- Vi har stadig 138.000 fuldtidsledige, fordi man ikke sørger for at opkvalificere folk til de job, der er. Hele arbejdsmarkedssystemet er blevet indrettet til at hjælpe folk til selvhjælp og CV-skrivning i stedet for at anvise dem job, siger LO-sekretær Harald Børsting. (Foto: Thomas Tolstrup) Gem pisken væk og find gulerødderne frem.
Det er beskeden til regeringen fra oppositionen i Folketinget, som samstemmende med LO tager afstand fra de stramninger i forhold til de ledige, som tirsdagens velfærdsudspil ventes at indeholde.
For at få flere hænder i arbejde ventes regeringen at fremlægge de forslag om stramninger af rådighedsreglerne, som det ikke lykkedes at komme igennem med før jul i forbindelse med serviceeftersynet af arbejdsmarkedsreformen "Flere i Arbejde".
Socialdemokratiet har allerede gjort klart, at partiet har svært ved at se fornuften i yderligere stramninger, og arbejdsmarkedsordfører fra Dansk Folkeparti, Bent Bøgsted, siger mandag til Berlingske Tidende, at han i bund og grund tror, der er kommet de opstramninger i forhold til ledige, der er behov for.
- De ledige, der er tilmeldt Arbejdsformidlingen (AF), står til rådighed for arbejdsmarkedet. Derfor bør vi nu koncentrere os om en direkte matchning mellem de ledige og de job, som virksomhederne har. I dag lærer de ledige at skrive CV'er, og det hjælper ikke noget, siger Bent Bøgsted.
Ingen overledighed hos 25-29 årige
Blandt de ventede forslag fra regeringen er beskæftigelsesministerens og den liberale tænketank CEPOS' forslag om at udvide ungeindsatsens lave satser til også at gælde de 25-29-årige. Ifølge Velfærdskommissionen kan det øge beskæftigelsen med 5.000 personer.
Men ifølge økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Jens Asp, er der ikke nogen overledighed i gruppen af 25-29-årige, der berettiger til at sætte specielt ind mod dem. Derfor betegner han forslaget om at halvere dagpenge for de 25-29-årige som et rent spareforslag.
Stadigvæk 138.000 fuldtidsledige
Den radikale Elisabeth Geday mener også, at forslaget vil have begrænset effekt, fordi det vil være nødvendigt at undtage folk med børn. Hun er til gengæld tilhænger af et forslag om at fordoble genoptjeningsperioden for dagpenge fra 26 uger til 52 uger.
Det forslag møder til gengæld modstand i LO, hvor LO-sekretær Harald Børsting minder om, at regeringen har lovet, at man ikke vil røre ved dagpengene. Han mener i øvrigt ligesom Bent Bøgsted, at regeringen frem for at stramme reglerne for de ledige bør få styr på AF-indsatsen for at få de ledige i arbejde.
- Vi har stadig 138.000 fuldtidsledige, fordi man ikke sørger for at opkvalificere folk til de job, der er. Hele arbejdsmarkedssystemet er blevet indrettet til at hjælpe folk til selvhjælp og CV-skrivning i stedet for at anvise dem job, siger Harald Børsting.