Mange polakker i Danmark betaler ikke skat
Især polakker beskæftiget med privat rengøring og byggeri betaler ikke dansk skat, viser interviewundersøgelse
Den private rengøring er klart sort, mens det er sværere at vuredere bygingsarbejderne, siger Lars Andersen, direktør i AE-rådet. ((Foto: AE-Rådet)) En fjerdedel af polakkerne, som arbejder i Danmark, betaler ikke dansk skat.
Det er et af resultaterne af en omfattende interviewundersøgelse, som arbejdsmarkedsforskere ved FAOS under Københavns Universitet har gennemført for LO.
Det er især polakker beskæftiget med rengøring i private hjem og ved bygge- og anlægsarbejde, der kun i begrænset omfang betaler skat. Således er det bare fire procent af polakkerne med privat rengøring, som betaler skat, mens kun hver anden ufaglærte inden for byggeriet betaler dansk skat.
Svært at få styr på bygningsarbejdere
- Med hensyn til den private rengøring, så er der klart tale om sort arbejde, hvorimod det er sværere at vurdere, om den manglende skattebetaling for bygningsarbejdere er på den forkerte side af loven, siger Lars Andersen, direktør i AE-rådet, som tidligere har vurderet østarbejdernes bidrag til den danske samfundsøkonomi.
- Usikkerheden skyldes, at det er blandt bygningsarbejderne, man især finder den arbejdskraft, der er udstationeret fra Polen, og som derfor som udgangspunkt beskattes efter polske regler. Hvis man skal vurdere, om den manglende skattebetaling i Danmark er efter reglerne, kræver det kendskab til den enkeltes ansættelsesforhold og dermed krydskørsler af det statistiske materiale, siger han.
I øvrigt svarer i alt 28 procent af de interviewede, at de ikke har et dansk skattekort.
En fjerdedel anvender fradrag
Undersøgelsen viser også, at kun godt en fjerdedel svarer, at de benytter sig af mulighederne for skattefradrag, enten i form af de såkaldte rejsefradrag eller i form af fradrag for dobbelt husførelse.
Det er et tal, som ifølge FAOS-rapporten virker meget lavt, idet afstanden mellem Polen og Danmark gør "polakkerne til oplagte kandidater til disse fradrag og diæter".
Lars Andersen mener også, at man skal tage disse oplysninger med et vist forbehold.
- Der er ingen tvivl om, at arbejdsgivere i mange tilfælde fuldstændig sørger for den slags ting, og at den enkelte arbejdstager dybest set ikke selv ved, om vedkommende gør brug af et skattefradrag. Han eller hun er interesseret i det, der står på bundlinjen, siger han.