Vi skal i øjenhøjde

Fotograf Søren Zeuth har rejst jorden rundt og fotograferet det arbejdende menneske. Det er der kommet en smuk portræt bog ud af.

  • Fernando Guirruta, 18 år, Tivoliarbejder, Somiel tropical Luna Park, Mozambique. Søren Zeuth
  • Juan Luis Artedo, 33 år, Landarbejder,San Nicolas, Nicaragua. Søren Zeuth
  • Maiya Sunar, 50 år, Murerarbejdskvinde, Simal Chour, Nepal. Søren Zeuth
  • Nelson Franklin, 25 år, Sukkerindustriarbejder, Manhica, Mozambique. Søren Zeuth
  • Noel Velazquez, 19 år, Sukkerarbejder, Moncada, Honduras Søren Zeuth
  • Sergio Augusto, 20 år, Skopudser, Maputo, Mozambique Søren Zeuth
  • Theofilo Phiri, 48 år, Majsbonde, Chipata, Zambia. Søren Zeuth

Det var et drømmeprojekt for den erfarne fotograf. At rejse verden rundt og skildre det arbejdende menneske. Ikke som offer og ikke med ynk. Bare det menneske, der hver dag passer sit arbejde, og prøver at klare sig til dagen og vejen.

- Når alt kommer til alt, så har vi de samme normer. Uanset om du er kodriver i Zambia eller funktionær i Danmark. Vi passer vores arbejde, for at få brød på bordet hver dag. Vi stifter familie, får børn, har drømme og forventninger til fremtiden og de kommende generationer. Alle, jeg mødte var åbne, og de ville dele alt. Derfor var det fantastisk at skildre det arbejdende menneske rundt om i verden, siger Søren Zeuth.

Fra penge til personer

Søren Zeuth har tidligere arbejdet i reklamebranchen. Pengene var store og opgaverne lette. Men en dag i 1984 fik han nok af det hele.

- Jeg kunne bare mærke, at jeg gik og var irriteret over mit arbejde. Så jeg droppede det hele, og rejste til England under de store minearbejderkonflikter. Her tog jeg en masse portrætbilleder og fandt ud af, at det var her mit hjerte lå, siger Søren Zeuth.

Springet fra det lukrative job som reklamefotograf til portrætfotografierne kostede dyrt. Både økonomisk og personligt. Men fotografen fortryder ikke et sekund.

- Mit mål var at arbejde med mennesker. Og det gør jeg, siger fotografen.

Fotograferer vores frygt

Og springet var absolut ikke dumt. I dag er han en af landets mest anerkendte fotografer, og underviser blandt andet også kommende fotografer på journalisthøjskolen i Århus.

- Dybest set fotograferer vi vores frygt, når vi tager billeder. Fattigdom, død, ødelæggelse. Vi er propfyldt med klichéer, når vi tager kameraet frem. Og det gennemsyrer billederne. Det vil jeg ikke. Jeg vil i øjenhøjde og skildre mennesket, som det er. Som du og jeg.

- Selvfølgelig er det under andre vilkår, end vi har herhjemme. Og selvfølgelig er det svært at forklare en vagtmand fra Nicaragua, der i forvejen kæmper dagligt for at få det hele til at køre rundt, at vi har pensionsordninger og kører med cykelhjelm.

- Men dybest set har vi de samme tanker og drømme. Og det er mit mål med bogen. Billederne skal tale til hjertet, siger Søren Zeuth, der stadig har kontakt til mange af de personer han har portrætteret.

- Jeg føler mig meget forpligtet over for dem. De har ydet noget overfor mig, derfor skal jeg også skildre dem med respekt, siger fotografen.