Presset i sygesengen
Op mod halvdelen af 3F'ernes sygedage skyldes for stort arbejdspres. Alligevel gør mange arbejdspladser intet for at nedbringe sygefraværet, viser Fagbladets Webpanel.
Mindst fire gange den sidste måned har hver femte 3F'er følt, at de ikke orkede at tage på arbejde. Der er en udbredt oplevelse af, at arbejdstempoet er for højt, indflydelsen for lille og opbakningen fra ens nærmeste leder mere eller mindre usynlig, viser en undersøgelse blandt 711 deltagere i Fagbladets Webpanel.
Samtidig oplyser tre ud af fire 3F'ere, at op mod 40 procent af deres sygedage det sidste halve år skyldes for stort arbejdspres. Og mere end hver tiende har det endnu værre. De angiver arbejdspres som årsag til helt op mod 80 procent af deres fravær.
Men selvom det koster dyrt i sygeløn og produktionstab for arbejdsgiveren, er det kun lidt over hver anden virksomhed, som gør noget for et lavere sygefravær.
- Jeg forstår ikke, at arbejdsgiverne har råd til det. Undersøgelsen bør få alarmklokkerne til at ringe. Tallene er udtryk for et uforståeligt ressourcespil som både påvirker virksomhedens økonomi og i særdeleshed den enkelte lønmodtagers livssituation, siger miljøkonsulent i 3F Palle Larsen.Stress, skyld og søvnløshed
For, som undersøgelsen også viser, betaler 3F'erne en høj menneskelig pris som følge af det høje arbejdspres. En pris, som griber langt ind i privatlivet. I form af stress, skyldfølelse og nedtrykthed.
Således fremgår det af webpanelet, at hver femte mindst fire gange i samme måned har haft svært ved at falde i søvn om natten, og næsten halvdelen har følt sig fysisk udmattede.
- Selvfølgelig påvirker et dårligt psykisk arbejdsmiljø hele ens sindstilstand. Man hænger jo ikke bare hjernen i garderoben, når man går ud af virksomheden. Det er en udvikling, der skal vendes, og det er der al mulig grund til, for vi har jo set talrige andre statistikker og undersøgelser, der bekræfter, at det psykiske arbejdsmiljø er ude i en drastisk negativ udvikling, siger Palle Larsen.Indsats gør alle til vindere
Trods situationen lige nu ser Palle Larsen flere lyspunkter.
Der er politisk bevågenhed over for problemerne. Arbejdstilsynet stiller nu skarpt på det psykiske arbejdsmiljø under screeningerne, hvor virksomhederne kan blive pålagt at købe sig til rådgivning. Og endelig er der også den nye Forebyggelsesfond, der som et af fokusområderne har psykisk nedslidning.
- Heldigvis er der allerede mange virksomheder, der har set gevinsten ved et godt arbejdsmiljø. Jeg tror nemlig ikke kun, de sparer udgifter ved et lavere fravær. Det vil også være dem, der klarer sig bedst i den fremtidige konkurrence og får lettest ved at tiltrække dygtige medarbejdere. Et godt psykisk arbejdsmiljø gør alle parter til vindere.Jeg forstår ikke, at arbejdsgiverne har råd til det. Undersøgelsen bør få alarmklokkerne til at ringe.
Palle Larsen, miljøkonsulent i 3F.Sygeguide på nettet
Er du selv blevet syg, eller har du en kollega, som er syg, så er en række fagforbund, heriblandt 3F, gået sammen om en sygeguide på nettet, der går "i luften" 1. april. Initiativet er startet af HK, og ud over at hjælpe syge gennem lovjunglen er det også en opfordring til arbejdspladserne om at bakke den syge op og styrke indsatsen for at nedbringe sygefraværet. Klik ind på: www.hk.dk/sygeguide