Sjakket gav Ahmed en chance
18-årige Ahmed Asdi med somalisk baggrund fik en chance hos et byggesjak hos Skanska - nu er han i gang med struktøruddannelsen
Det var ikke i byggebranchen, Ahmed Asdi havde tænkt sig en fremtid. Det var der ikke megen prestige i, og så var det udendørs arbejde året rundt i dansk kulde.
Tilfældighederne magede det imidlertid sådan, at det netop blev byggebranchen. Og det har Amhed Asdi, der er 18 år, ikke fortrudt.
Han er født i Somalia og kom til Danmark som treårig sammen med sine forældre. Han var på vej ud i småkriminalitet med blandt andet lidt hashhandel, da han blev samlet op af High Five-projektet, et landsdækkende netværk med deltagelse af politi og sociale myndigheder. Og det var under en lille rundtur til forskellige københavnske virksomheder sammen med en politiassistent, at han første gang besøgte en byggeplads.
- Det var meget tilfældigt, og jeg troede vist ikke rigtigt, at det var noget for mig, erindrer han nu, godt et halvt år efter han blev præsenteret for et byggesjak hos Skanska på byggepladsen Havneholmen i København.
Siden har det vist sig, at byggebranchen faktisk er det helt rigtige, idet han efter en periode som arbejdsdreng i vinter begyndte som struktørlærling. Kort før sommerferien bestod han grundforløbet på teknisk skole.
Tilgangen er afgørende
Det var sjakbajs Lasse Birlie, der tog imod Ahmed Asdi. Og hverken han eller resten af sjakket har fortrudt, at de lukkede det, der ved første øjekast var en fremmed fugl, ind i sjakket.
- Vi har heller ikke alle sammen været Guds bedste børn, men har selv fået chancer, så det falder naturligt, at andre også skal have det. For os er hudfarve, religion, og hvad man ellers har af baggrund, ligegyldigt. Vi er forskellige mennesker - ikke ensartede skruer til en væg. Det handler om tilgangen til arbejdet, og det er med den, Ahmed har vist, at han vil det her. Han er arbejdsom og lærevillig - og så er han en dejlig kollega.
Lasse Birlie gør opmærksom på, at der ikke bliver gjort forskel på Ahmed og andre kolleger. Tonen er ens, det vil sige rå og kærlig, over for alle. Er der forskelsbehandling, så er den i givet fald positiv. Det er næppe alle lærlinge, der bliver mødt med så mange kammeratlige klask på ryggen, når de tilfældigt dukker op på byggepladsen midt i skoleperioden.
- Man pakker ikke tingene ind i vat på en byggeplads - heller ikke hinanden. Det skal man vænne sig til, og så skal man give igen på samme måde. Det kan jeg godt li', siger Ahmed Asdi.
Plads til de anderledes
Formelt er det Skanska, der har åbnet hegnet til byggepladsen, men formand Jesper Poulsen ønsker ikke at tage nogen form for ære for det vellykkede engagement.
- Det er sjakket, der har truffet beslutningen om, at der er plads til Ahmed. Der er mange fordomme om byggebranchen som en lukket, selvsupplerende loge, men der har altid været plads til "de skæve" - og åbenheden og tolerancen er ikke blevet mindre af, at der er kommet mange nye sjakbajser til, siger Jesper Poulsen.
Lasse Birlie er samtidig mentor for Ahmed Asdi, en rolle som fint passer til arbejdet som sjakbajs. Kun en enkelt gang, da den unge kollega blev væk fra skolen uden at sygemelde sig, har han som mentor måttet skære tingene ud i pap på byggepladsens umisforståelige sprog.
- Men han forstod budskabet, siger sjakbajsen.
Selv er Ahmed Asdi ikke i tvivl om, at han på grund af tilfældigheder har fået en chance.
- Og det handler om at gribe de chancer, man får, siger han.
18-årige Amhed Asdi var ved at havne i småkriminalitet, men nu er han i gang med en uddannelse til struktør.
Amhed Asdi sammen med sjakbajs Lasse Birli og formand Jesper Poulsen.
Forpraktik
I Byggegruppen i 3F glæder man sig over succeshistorien om Ahmed. Den viser, at sjakkene i byggeriet er åbne - men den viser også, at der er behov for den forpraktik inden for blandt andet struktørområdet, som 3F har sagt ja til.
- Det giver den unge en mulighed for at snuse til branchen og faget, inden han beslutter sig for, om det er i vores branche, han skal i lære. Det forhindrer samtidig spild i form af fejlvalgt uddannelse, siger Steen Boesen, konsulent i 3F.