Tekniske skoler stemmer blåt

Hvor gymnasierne typisk stemmer rødt og handelsskolerne blåt, er eleverne på de danske erhvervsskoler mere splittet før folketingsvalget. Efter politisk boksedebat hælder flest mod blå blok.

For første gang har folketingskandidaterne været til debat på erhvervsskolerne. Debatterne bliver afholdt i en boksering, hvor de unge kan stille spørgsmål til politikerne. (Foto: EEO)For første gang har folketingskandidaterne været til debat på erhvervsskolerne. Debatterne bliver afholdt i en boksering, hvor de unge kan stille spørgsmål til politikerne. (Foto: EEO)

Stod det til de danske erhvervsskoleelever, fortsætter en blå regering efter det kommende folketingsvalg. 48 procent ville således stemme på et blåt parti, imens lidt færre, 44 procent, foretrækker et parti fra den røde blok. Det viser et prøvevalg gennemført på 42 af landets erhvervsskoler.

Valget er det første af sin slags, efter der ved tidligere valg har været gennemført lignende debatter og prøvevalg på gymnasierne. Her er der traditionelt set stor opbakning til de røde partier. I år stemmer knap to ud af tre gymnasieelever rødt.

- Det har i høj grad at gøre med forældrenes overbevisning. De er mere røde på gymnasierne og mere blå på erhvervsskolerne. Samtidig er det de færreste unge, der stemmer ud fra deres fremtidige job. De er ofte mere mobile og søger efter det simple budskab og den gode idé her og nu, forklarer Christian Albrekt Larsen, valgforsker ved Aalborg Universitet.

Fokus på det enkle budskab

Venstre og Socialdemokraterne får flest stemmer på erhvervsskolerne, mens Liberal Alliance måske en smule overraskende er den tredjestørste stemmesluger og trækker mange stemmer til blå blok.

- Det handler igen om det simple budskab, som Liberal Alliance er gode til at sælge til de unge. De ligger også på omkring 10 procent på gymnasierne. De er revolutionære, og det lyder godt i et ungt hoved, siger Christian Albrekt Larsen.

Dansk Folkeparti får til gengæld mere end dobbelt så mange stemmer på erhvervsuddannelserne.

- Dansk Folkeparti er jo ikke udpræget blå, men nærmere rød-sorte. Det slår godt igennem på erhvervsskolerne med henvisning til indvandrerpolitikken, siger Christian Albrekt Larsen.

Mere SU og flere praktikpladser

Prøvevalget er afholdt i forbindelse med valgdebatter arrangeret af Erhvervsskolernes Elev-Organisation (EEO). De har under overskriften ”Tag unge alvorligt” inviteret folketingskandidaterne ud på erhvervsskolerne.

- Der er generelt ikke nok fokus på erhvervsuddannelserne. Ingen af de nuværende folketingsmedlemmer har eksempelvis børn på en teknisk skole. Derfor har det været vigtigt for os at få dem ud på skolerne og høre, hvad der er vigtigt for os, siger Sune Baldus, formand i EEO.

En afstemning blandt eleverne viser, at 4 ud af 10 mener, at flere praktikpladser er det vigtigste tema i valgdebatten. 3 ud af 10 mener, at mere SU er vigtigst.