EU skærper tonen over for Danmark

Regeringen vil ikke oprette det ligestillingsorgan, EU kræver. Kommissionen skærper nu tonen over for Danmark.

Regeringen vil ikke oprette det ligestillingsorgan, EU kræver. (Arkivfoto)Regeringen vil ikke oprette det ligestillingsorgan, EU kræver. (Arkivfoto)

EU-Kommissionen vil nu lægge særlig vægt på, at Danmark ikke har oprettet et uafhængigt organ, der kan overvåge ligestillingen herhjemme.

Det sker, fordi kommissionen er ved at afslutte sin vurdering af, hvorvidt Danmark overhovedet opfylder EU's ligestillingsdirektiv fra 2002.

Sådan skriver EU-kommissionen i et nyligt svar til Europaparlamentariker Britta Thomsen (S).

Danmark er længe blevet kritiseret for ikke at have et uvildigt organ, der holder øje med, hvordan det går med ligestillingen mellem mænd og kvinder herhjemme.

Som Nyhedsbrevet 3F tidligere har beskrevet, rejste EU dette kritikpunkt - og flere andre - i en såkaldt åbningsskrivelse til regeringen tilbage i marts 2007. Regeringens svar på kritikken var, at Danmark opfylder loven, men at opgaven med at overvåge ligestillingen blot bliver foretaget af andre organer, nemlig Ligestillingsnævnet, Kvinfo og Institut for Menneskerettigheder.

Alle EU-lande har et sådant organ

Men hverken Kvinfo eller Institut for Menneskerettigheder er enige i, at de kan udfylde den funktion, Kommissionen kræver. Og det har de skriftligt gjort opmærksom på.

- Når nu både Kvinfo og Menneskerettighedscentret ikke lever op til det her, så er det simpelthen for dårligt, at regeringen ikke får fingeren ud og får lavet det organ. Det er noget, alle andre EU-lande har, siger Britta Thomsen.

Og hos EU-kommissionen har det altså også høj prioritet. Der står i svaret til Britta Thomsen:

"Kommissionen mener virkelig, at etableringen af sådan nogle organer, som skal garanteres den nødvendige magt og ressourcer, er grundlæggende for at sikre en effektiv udførelse af fællesskabets ligestillingslove. Inklusiv støtte til ofrene for diskrimination. "

- Det går ud over de danske kvinder, at man sparer de penge. Nu har Anders Fogh jo ellers oprettet en mængde nye råd og nævn - bare ikke for kvinder, lyder Britta Thomsens kritik.

Første skridt i traktatbrudssag

EU-kommissionen skriver også, at det kan ende med, at Kommissionen afgiver en "begrundet udtalelse" i sagen. En begrundet udtalelse er første skridt på vej til en sag om traktatbrud mod Danmark.

I sin kritik i åbningsskrivelsen tilbage i 2007 kritiserer EU-kommissionen blandt andet også regeringen for ikke at tilskynde arbejdsmarkedets parter til at fremme ligestillingen på arbejdsmarkedet ved eksempelvis at indskrive ligelønsreglerne i de kollektive overenskomster.