Regioners delforlig en kopi af kommunernes

OK08: Regionernes første delforlig er i hus og minder meget om kommunernes: Ret til funktionstillæg til tillidsrepræsentanter og længere opsigelsesvarsel er blandt resultaterne.

- Delforliget ligner meget resultatet for kommunerne, og det hilser vi velkommen. Det gør det meget lettere forklaringsmæssigt i forhold til vores bagland, siger formanden for 3F's offentlige gruppe, Ellen K. Lykkegård. (Arkivfoto)- Delforliget ligner meget resultatet for kommunerne, og det hilser vi velkommen. Det gør det meget lettere forklaringsmæssigt i forhold til vores bagland, siger formanden for 3F's offentlige gruppe, Ellen K. Lykkegård. (Arkivfoto)

Også alle tillidsrepræsentanter i regionerne får nu ret til funktionsløn og sikres et udvidet opsigelsesvarsel på tre måneder.

Det fremgår af det første delforlig på det regionale område, som blev indgået mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn, RLTN, og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, KTO, fredag.

- Delforliget ligner meget resultatet for kommunerne, og det hilser vi velkommen. Det gør det meget lettere forklaringsmæssigt i forhold til vores bagland. Vi har ingen interesse i den store forskel. Vi har mange medlemmer, der skifter arbejdsplads over et livsforløb, og i praksis er funktionerne nogenlunde ens, hvad enten du er gartner i en kommune eller region, siger formanden for 3F's offentlige gruppe, Ellen K. Lykkegård.

Sikkerhedsrepræsentanter omfattet af AKUT

Størrelsen på tillidsrepræsentanternes funktionsløn skal ifølge delforliget aftales lokalt, og det udvidede opsigelsesvarsel kommer oveni i det, der følger af den overenskomst eller aftale, som den pågældende tillidsrepræsentant i forvejen er omfattet af. Det vil give et opsigelsesvarsel på op til ni måneder.

Med delforliget blev regionale sikkerhedsrepræsentanter også omfattet af de såkaldte AKUT-midler, som bruges til tillidsrepræsentantuddannelser.

RLTN kom ikke igennem med kravet om, at AKUT-midler skal kunne bruges til lokale aktiviteter for tillidsrepræsentanter gennem en forsøgsordning. Dét blev man til gengæld enige om på kommunernes område i sidste uge.

KTO kom til gengæld ikke igennem med kravet om ret til valg af fællestillidsrepræsentanter. Men fik dog aftalt en bedre mulighed for at vælge flere tillidsrepræsentanter pr. institution, som ligger geografisk meget spredt - eksempelvis sygehuse.

Ændringer på ferieområdet

Ud over tillidsrepræsentanters vilkår blev der opnået enighed om ændringer på ferieområdet.

Fremover skal regionale medarbejdere senest 1. oktober give besked, om de vil have den 6. ferieuge udbetalt. Lignende blev aftalt på det kommunale område.

På ferieområdet har medarbejderne også fået muligheden for at vælge feriegodtgørelse i stedet for ferie med løn, hvilket blandt andet vil komme specialarbejdere med mange arbejdsbestemte tillæg til gavn.

Der blev også aftalt ændringer inden for blandt andet pension og informative lønsedler, dog af mere teknisk art.

Staten forhandler i dag

Næste gang, regionerne igen mødes til forhandlinger, er 1. februar - præcis en uge efter, at kommunerne har haft emnerne kompetenceudvikling, seniorpolitik, barsel og børns sygdom på bordet.

Og i dag, mandag, er der første reelle forhandlingsmøde på statens område klokken 13. Parterne vil på mødet gøre status over det hidtidige forløb og desuden drøfte den videre proces.

- Vi er optimistiske, lyder det fra gruppeformand Ellen K. Lykkegård, der sidder med hos forhandlingerne hos finansminister Lars Løkke Rasmussen.